Vystrčil: Feri je přeceňovaný, pro koalici byl jen bonus. I bez něj máme šanci vyhrát

01.06.2021

cnn.iprima.cz | Téma: Volby 2021 | Autor: Renáta Bohuslavová


Dopady kauzy kolem exposlance TOP 09 Dominika Feriho na koalici Spolu jsou přeceňované, myslí si šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Není podle něj pravda ani to, že by ODS do koalice s TOP 09 šla jen kvůli mladému poslanci. I bez něj má prý koalice Spolu šanci na vítězství ve volbách. Miloš Vystrčil to uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

* Pane předsedo, není kauza kolem Dominika Feriho a údajného sexuálního zneužívání natolik velkým zásahem do koalice Spolu, že by ji ODS měla raději opustit?
Podepsali jsme dohodu a spolupracujeme. Vůbec si nemyslím, že bychom na tom měli cokoliv měnit. To, že jeden člověk z TOP 09 má problém, který řeší po politické stránce tak, jak by se řešit měl, by nemělo na naší dohodě nic měnit. Máme 14 kandidátek ve 14 krajích a například na Vysočině velmi dobře spolupracujeme.

* Souhlasíte tedy s tím, jak se Dominik Feri i TOP 09 k celé věci postavili?
Za mě se s tím TOP 09 okamžitě vypořádala a dopady na koalici by podle mě neměly být velké. Naopak v tuto chvíli jeho postup vnímám jako oceněníhodný. Něco jiného by bylo, kdyby se nechtěl vzdát kandidatury a na kandidátce zůstával. To by byl problém.

* ODS by tedy podle vás měla v koalici Spolu zůstat? Nebylo by pro vás lepší, kdybyste z ní odešli?
V tuto chvíli to vnímám skoro opačně. Proč bychom proboha měli odcházet? Jsme spojení v rámci společného programu a dohody, která prostě platí, pokud nedojde k zásadnímu selhání vedení stran. Teprve v případě, že by došlo z hlediska vedení k nějakému faulu nebo něčemu, co je mimo dohody, bychom se o tom mohli bavit. Kdyby došlo k morálním pochybením nebo selháním, byla by taková debata za mě na místě. To ale podle mého názoru nenastalo.

* Zároveň je ale asi dost jasné, že ODS je ve velmi těžké pozici. Jedním z hlavních důvodů, proč do koalice šla, byl právě Dominik Feri a jeho vliv na mladé voliče.
Ne, třeba já jsem to tak nikdy neměl. Dominik Feri je pro mě jedním z mnoha členů TOP 09. Beru to tak, že pokud chceme změnit současnou situaci, nemáme jiné možnosti než se spojit s dalšími demokratickými stranami, kterými pro nás byla právě TOP 09 a lidovci. Opravdu úplně odmítám, že bychom se spojovali s TOP 09 jen kvůli Ferimu. To je pro mě úplný nonsens.

* A není podle vás koalice oslabená? Přece jen hlavní síla TOP 09 je v Praze.
Ale i mimo Prahu má TOP 09 výborné kandidáty. Třeba Martina Lisová ve Větrném Jeníkově není vůbec zanedbatelnou osobností. To, že si jí nikdo nevšímá, protože je z malé obce, kde dělá výbornou práci, je věc, za kterou nemohu, ale vůbec není pravda, že by TOP 09 byla silná pouze v Praze.

Tím samozřejmě nijak nepopírám, že Dominik Feri byl příjemným bonusem. Nepopírám, že jeho činnost měla vliv na mladé, ale Feri není TOP 09.

* Přišli jste tedy o bonus…
Ano, skončilo to, ale ani předtím to nemělo vliv na to, jestli budeme s TOP 09 dál v koalici. Něco jiného by bylo, kdyby se stalo, že některá z koaličních stran by začala poškozovat společný zájem koalice nebo principy, na kterých koalice stojí. Z toho bychom potom museli vyvodit důsledky, ale to se nestalo.

* A souhlasíte s tím, že situace bude pro ODS těžší? Měli jste přece vstupovat do horké fáze kampaně a cílit síly úplně jinam. Velká část ODS navíc kauzu Dominika Feriho moc komentovat nechce.
Nemlčíme. Co máme dělat? Někdo udělal chybu, přiznal se k ní a odstoupil. Co máme dělat víc? To je normální politika, že váš partner zakolísá a čestně se s tím vypořádá. A to máme říct, že nám to nestačí, a ještě je hodit přes palubu? Takhle bychom měli dělat politiku?

* To neříkám. Ptám se, jestli by na tom ODS prostě nebyla bez současné TOP 09 lépe.
Říkám, že za mě tato otázka nepřichází do úvahy. Jsem člověk, který když podá ruku, drží ji, dokud nedostane z druhé strany facku nebo něco, co není fér. Druhá věc je, že jsem opravdu přesvědčený, že dopad případu Feri je velmi přeceňovaný. Z jednoho člověka, kterého mají mladí v oblibě, a z jeho vlivu děláme něco, co by mělo porazit koalici Spolu. Přijde mi to úplně absurdní a rozehrávání toho, že bez něj nemáme šanci vyhrát volby, je dokonce neférové.

 

Odkaz na článek.

Přílohy