Vystrčil: Fiala je urputný a neústupný. Zeman během covidu ve vztahu k lidem selhal

30.12.2021

cnn.iprima.cz | 07:05 | Rubrika: Rozhovor | Autor: Renáta Bohuslavová


Rok 2021 je vítězstvím slušné politiky, hodnotí uplynulý rok v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jeho šéf a nový premiér Česka Petr Fiala je podle něj zároveň urputný a neústupný. Od jeho vlády především očekává, že nebude lidem lhát. V rozhovoru se dále rozpovídal i o tom, zda bude kandidovat na prezidenta a jak hodnotí uplynulý rok s covidem a fungování Miloše Zemana.

* Jak hodnotíte konečný výsledek sestavení vlády? Petr Fiala si nakonec prosadil svou a v očích řady lidí je za hrdinu. Vidíte to podobně?
Vnímám to jako vítězství slušné politiky. Byl jsem od začátku přesvědčený, že postup, který zvolil Petr Fiala, byl od počátku jediný a správný. Věřil jsem, že Miloš Zeman rozhodnutí změní a byl jsem za to rád. Vnímám to jako úspěch vyjednávacích schopností Petra Fialy.

* Víte, proč Zeman názor změnil?
Myslím, že jedním z důvodů mohl být právě přístup Petra Fialy, který se chtěl za každou cenu dohodnout a nevyhrožoval.

* Je správné, že je Fiala za hrdinu? Není to trochu přehnaná adorace?
Je správné, že je dnes oceňován jako člověk, který je konzistentní a nemění své názory. Přestože je slušný, je zároveň vytrvalý, neústupný a urputný. Já ho za to oceňuji dlouhodobě a jsem rád, že se postupně přidávají další. Zvítězila slušnost, což vidím jako velké plus celého tohoto roku.

* Je tedy rok 2021 rokem návratu ODS? A vnímáte to jako zadostiučinění po dlouhých letech v opozici?
Nenazval bych to ani tak zadostiučiněním jako pohlazením po duši a prosazením slušné politiky, kterou reprezentujeme. Když se nad tím zamyslím, nejvíce to ve mně vzbuzuje uspokojení a naději.

* Co bychom měli od budoucí vlády v dalších čtyřech letech reálně očekávat? Mluvíte často o slušnosti, ale pojďme k nějakým konkrétním bodům. Zatím jsou to jen obecné fráze.
Očekávám, že vláda Petra Fialy nebude lidem lhát a bude si zároveň vědoma, že pokud je třeba řešit nějaký problém, tak sociálně citlivě, aby nebylo nikomu nic přikazováno a nadiktováno. Musí se vše lidem trpělivě vysvětlovat. Dále očekávám, že se nebude zapomínat ani na ty, kteří koalici Spolu nevolili. Slušné znamená i to, že budete myslet na budoucnost a nevyházíte všechny peníze v tomto okamžiku. Čekám také, že se vláda bude řídit Ústavou i zákony i ve chvíli, kdy to pro ni třeba nebude tolik výhodné.

* Pojďme k událostem kolem zdravotního stavu prezidenta Zemana a důrazu ze strany Senátu na aktivaci článku 66 Ústavy. Nebyla to z vaší strany trochu zbrklost a zbytečně moc velký tlak?
Jsem přesvědčen, že nikoliv. Když se podívám zpětně, jsem na postup Senátu hrdý. Neshledávám tam žádnou chybu. Díky nám jsme v době, kdy nebylo zřejmé, jak to s panem prezidentem vypadá, zjistili jeho skutečný zdravotní stav a oznámili jsme to veřejnosti. Podařilo se nám odšpuntovat informační vakuum. Ve chvíli, kdy Ústřední vojenská nemocnice a Hrad zveřejnily, že některé pravomoci už prezident vykonávat může, bylo jasné, že důvody pro aktivaci článku padají. Chovali jsme se správně i dostatečně obezřetně. Jako by tam byl kterýkoliv jiný prezident, bez ohledu na to, jestli ho mám, nebo nemám rád.

* Udělal byste to znovu, pokud by ta situace nastala?
Procházel jsem si své kroky a přiznám se, že bych vše dělal stejně. Nikde v tom procesu není atak a agrese. Vše jsme směřovali ke zveřejnění informací o zdravotním stavu nejvyššího ústavního činitele, na což má veřejnost právo.

* Před svátky jste poskytl rozhovor webu Aktuálně.cz, který se věnoval především odkazu Václava Havla. Několikrát jste k němu vyjádřil obdiv. Jaké bylo v 90. letech být členem ODS pod Václavem Klausem, který tak velkým havlistou nebyl?
Nepokládám se za velkého havlistu. Dostal jsem otázku, co vidím dobrého na Václavu Havlovi a jaký je jeho odkaz pro dnešní dny, tak jsem odpověděl. Uvědomuji si, že Václav Havel třeba z hlediska ekonomických názorů úplně nesouzněl s odborníky z ekonomie a oblasti hospodářství. Na druhou stranu jsou obdivuhodné jeho projevy a to, jak se dokázal na věci dívat z nadhledu, jaký měl vhled do budoucnosti a jaký odkaz země budoval v zahraničí.

Vážím si ho. Je to člověk, který zásadním způsobem přispěl k tomu, že jsme nastoupili cestu ke svobodě a demokracii. Dokázal mluvit i v situaci, kdy to ostatní nezvládli a dokázal pojmenovávat i nepopulární věci, které jiní říct nechtěli. Vidím ho jako velkou osobnost.

* Máme za sebou druhý rok s covidem. Poučili jsme se z toho prvního? Jak z této perspektivy uplynulý rok hodnotíte?
Potupně se učíme. Možná bychom mohli postupovat rychleji, ale jedním z učitelů je i vláda a té se úplně nedařilo, aby společnost nasměrovala a vysvětlovala, co má a nemá dělat. Myslím, že se ale s virem postupně učíme žít a že to zvládáme čím dál lépe. Trochu mě mrzí, že dochází k rozdělování společnosti mezi očkované a neočkované. Místo toho, aby bojovali proti covidu, bojují lidé proti sobě. Právě to by se nová vláda měla snažit změnit jako první.

* Mluvíte o tom, že lidé bojují proti sobě. Neselhal v tomto třeba i pan prezident, který sám tvrdil, že chce lidi spojovat? Neměl by tak činit právě v této době a být tím, kdo bude vybízet lidi k vzájemné sounáležitosti a klidnit vášně?
Prezident byl v první řadě velmi vážně nemocný, tudíž jeho akceschopnost byla oslabena. V posledních dnech byl navíc v izolaci a zase zaneprázdněn jednáním o vládě. Ano, mohl bych si představit, že jeho vystoupení mohla být více taková, že spojují, na druhé straně byl nemocen. Nechci ho tím nijak omlouvat, ale beru to tak, že nebyl úplně zdráv.

* Nejde přece ale pouze o poslední půlrok. A nijak zásadně nepromluvil například ani ke svým voličům. Vzpomeňme na velmi emotivní projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Nechybí nám tu prostě osobnost, která se bez ohledu na politiku bude snažit lidi uklidnit?
Je podle mě hned několik politiků, kteří se lidi spojit snaží. Je otázkou, zda to dělají dostatečně úspěšně a účinně. Přiznávám, že takovou roli současný pan prezident neplní. Selhal v tom, je to škoda a myslím, že se to nedařilo ani Andreji Babišovi.

* Jak je to s vaší případnou prezidentskou kandidaturou? Často se o vás hovoří, ale vy kolem toho zatím kličkujete. Už máte jasno?
Teď musí proběhnout debata na úrovni vládní koalice i na úrovni koalice Spolu. Až následně by mělo být jasné, jestli bude postaven nějaký společný kandidát a jaké atributy by měl mít. Dnes nejsem v pozici, že bych se touto věcí vážně a dlouhodobě zabýval, aktuálně se zabývám svou prací v Senátu.

 

Odkaz na článek.

Přílohy