Vystrčil: Mám pochybnosti, zda Zeman ví, co vše říká jeho kancelář. Důkazy nemám

17.10.2021

CNN Prima NEWS | 12:47 |  Téma: Partie | Autor: Viet Tran


Způsob, jakým aktuálně vystupuje Kancelář prezidenta republiky, příliš nesedí k Miloši Zemanovi. Otázka je, zda vůbec prezident ví, jak komunikují jeho spolupracovníci, uvedl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Dodal, že nemá tuto myšlenku podloženou ani potvrzenou, jde o jeho osobní pocit. Podle něj by se ale Zeman tímto způsobem nechoval, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Jsem přesvědčený, že některé věci, kdyby je pan prezident mohl mít pod kontrolou, tak by je nedělal,“ řekl Vystrčil. Jako příklad zmínil způsob, jakým Pražský hrad informuje o Zemanově zdravotním stavu.

„Řekl by, aby toho sdělili více. Takové názory nakonec v roce 2019 i říkal. Mám tam pochybnosti o tom, zda všechny ty věci, které Kancelář prezidenta republiky říká, jestli o tom všem ví,“ pokračoval předseda horní komory.

„Já můžu mít tisíce výhrad. Ale zdá se mi, že tohle není jeho styl a takhle by se nechoval,“ dodal šéf Senátu. „Pana prezidenta znám, v poslední době jsme spolu dobře nevycházeli, ale nemyslím si, že by vystupoval před veřejností tím způsobem, jak vystupuje Kancelář prezidenta republiky,“ rozvedl na CNN Prima NEWS.

Vystrčil nicméně zdůraznil, že jde pouze o jeho osobní pocit, ne o něco podloženého a potvrzeného. Ze svých zkušeností s hlavou státu mu ale současná podoba komunikace ze strany Pražského hradu jednoduše nesedí.

„Neříkám, že pan prezident nečte monitoring tisku nebo že (předseda Sněmovny Radek) Vondráček nemluví pravdu. Pouze říkám, že kdyby byl pan prezident v kondici a byl schopen věci stoprocentně sledovat a třeba se dívat na to, jak je prezentován v médiích jeho zdravotní stav, tak by spokojen nebyl,“ dovysvětlil svůj postoj.

Do 8. listopadu není od Zemana nic potřeba

Odmítl rovněž kritiku ze strany exprezidenta Václava Klause. Ten se pustil do předsedy Senátu a jeho okolí za „další fázi souboje některých ambiciózních jedinců s prezidentem“. Stejně tak se mu nelíbí diskuze o aktivaci článku 66, který by přenesl část prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele ve chvíli, kdy hlava státu není schopna vykonávat svůj úřad či zcela chybí.

Vystrčil ale připomněl část svého proslovu z tiskové konference, v níž zmínil, že do 8. listopadu není ze strany prezidenta Zemana žádný úkon. Je podle něj nicméně na místě vědět, zda bude prezident schopen zastávat svou funkci i po tomto termínu, kdy se sejde Poslanecká sněmovna. „Vyjádření Klause nechci více komentovat,“ podotkl Vystrčil v pořadu Partie.

Na svou obranu zmínil, že by žádné dopisy nepsal, kdyby dostával informace z prezidentské kanceláře. „Není mi to příjemné. Mnohem příjemnější by mi bylo, kdyby informace standardně přicházely z Kanceláře prezidenta republiky,“ reagoval na kritiku, že senátoři jednají předčasně.

 

Odkaz na článek a videozáznam pořadu Partie Terezie Tománkové (začíná v čase 19:20).

Přílohy