Vystrčil na úvod Fora 2000 varoval před populismem

12.10.2020

Zpravodajství ČTK | Rubrika: pol pod sop for


Praha 12. října (ČTK) - Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na úvod mezinárodní konference Forum 2000 varoval před populisty, kteří slibují bezpracnou prosperitu. Základem prosperity podle něj jsou svoboda, solidarita a demokracie. Populismus v dlouhodobém pohledu svobodu a demokracii zabíjí, uvedl Vystrčil. Zvláštní zástupce Evropské unie pro lidská práva Eamon Gilmore uvedl, že v současnosti je ve světě velmi dobrá živná půda pro vzestup populismu.

"Osobně považují postupný nárůst politického populismu za jeden z největších současných celosvětových problémů," řekl Vystrčil. Podle něj je nemravné, když politici lidem slibují, že se budou mít dobře, aniž by se o to museli zasloužit a museli překonávat překážky, aniž by se chovali odpovědně a solidárně.

"Je to právě populismus, který postupně zabíjí pravdu, odpovědnost a solidaritu, následně i svobodu a demokracii," řekl Vystrčil. Upozornil, že populismus se neprojevuje pouze na národní úrovni, ale i v mezinárodním rozhodování, kdy se kvůli krátkodobým ekonomickým výhodám vytváří nezdravá závislost na nedemokratických zemích.

Předseda Senátu zdůraznil, že o svobodu a demokracii je nutné pečovat nejen ve vlastních zemích, ale všude na světě. Připomněl výrok papeže Jana Pavla II., že svobodu nelze jen mít a užívat, ale je třeba ji neustále opětovně získávat.

K problematice populismu se vrátil v dalším panelu konference Gilmore. Upozornil, že ve světě jsou nyní ideální podmínky proto, aby populisté posilovali. "Jedním z důvodů je tempo změn, které je tak rychlé, že s ním lidé nedokážou držet krok," řekl. Připomněl, že v posledních 30 letech výrazně zesílil fenomén ekonomické globalizace, došlo k rychlým technologickým změnám, mění se světové klima a nyní ještě zasáhla svět pandemie koronaviru. "Je to velmi dobrá živná půda pro populisty, kteří šíří politiku strachu," řekl Gilmore.

Populismu podle něj přispívá i změna způsobu komunikace. Lidé nyní čelí záplavě informací a pokud chce politik získat pozornost, často musí používat dramatické výrazy, které nejsou pro danou situaci adekvátní, uvedl Gilmore. Upozornil také, že sociální sítě lákají politiky k nabízení jednoduchých řešení, přestože by situace vyžadovala komplexnější přístup.

Vystrčil byl jedním z úvodních řečníků letošního Fora 2000, kromě něj přednesla zahajovací projev i tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Letošní 24. ročník konference se kvůli pandemii koronaviru koná pouze prostřednictvím internetu, na rozdíl od předchozích ročníků se řečníci v Praze nesetkali.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí. Loni na konferenci vystoupili například konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. nebo bývalý polský prezident Lech Walesa.

Přílohy