Vystrčil: Pro ODS není jiná cesta než skončit v opozici

23.10.2017

Zpravodajství ČTK | 17:12 | Rubrika: pol pod for


Jihlava 23. října (ČTK) - Pro Občanskou demokratickou stranu není zřejmě po volbách jiná cesta než skončit v opozici, tvrdí místopředseda ODS, senátor a předseda regionálního sdružení ODS na Vysočině Miloš Vystrčil. Koalice demokratických stran není možná, pro ODS není jiná možnost než opozice, nic dalšího nevychází, řekl dnes Vystrčil novinářům. Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš přitom dnes naznačil, že by se mu koalice s ODS líbila, strana ale už před volbami tuto možnost vylučovala.

"Budeme konstruktivní, budeme navrhovat zákony prospěšné pro zemi," řekl Vystrčil. Podle Miroslavy Němcové, která se za občanské demokraty jako jediná z Vysočiny probojovala ze třetího místa kandidátky do Sněmovny, není práce v opozici hanbou. "ODS to prospělo k tomu, aby se soustředila na svůj program a znovu získala důvěru," uvedla Němcová.

Bývalá předsedkyně Sněmovny také zareagovala na výrok Václava Klause mladšího, podle něhož zlepšení volebního výsledku o tři procenta není důvodem k oslavám. Němcová na to má opačný pohled, třebaže si je vědoma, že volební výsledek nestačí na to, aby ODS hrála důležitější roli. "Ten signál dovnitř i navenek, že jsme opravdu prožili restart a vracíme se s dobrým programem a dobrými lidmi, je pro mě úžasně cenný a určitě bych ho takhle nedevalvovala," řekla Němcová ČTK.

Václav Klaus mladší, který byl na třetím místě pražské kandidátky ODS, získal v celé Praze nejvíce preferenčních hlasů. Zakroužkovalo ho 22.635 lidí. V celorepublikovém pořadí se zařadil na druhé místo za předsedu ANO Andreje Babiše.

Otevřenou či skrytou spolupráci občanských demokratů s vítězným hnutím ANO oba představitelé ODS na Vysočině vylučují. "Představa, že by ODS, která znovu dobývá důvěru občanů, ji promarnila tím, že by vystavila Babišovi bianco šek? Tím bychom sami sebe pohřbili," řekla Němcová. Dalším důvodem je podle ní i programová nesourodost obou stran. Podle Vystrčila v sobotu hned po vyhlášení voleb neformálně zasedlo předsednictvo občanských demokratů. "Znovu jsme si tam potvrdili, že jakákoli vládní spolupráce s hnutím ANO je nepřijatelná a nepřipadá v úvahu," uzavřel Vystrčil.

Přílohy