Vystrčil se seznámil s prověrkou hospodaření kanceláře Senátu, konzultuje ji

28.07.2022

Zpravodajství ČTK


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se seznámil s výsledky prověrky hospodaření kanceláře horní komory, kterou provedla v uplynulých měsících skupina senátorů z hospodářského výboru. ČTK sdělil, že je nyní konzultuje. Kontrolní skupina podle webu Hospodářských novin zjistila, že Kancelář Senátu zadávala některé zakázky napřímo, aniž oslovila další firmy. U některých zakázek nedoložila, jak vybrala dodavatele.

"O kontrolu jsem hospodářský výbor požádal na jaře. Se závěry jsem se seznámil a konzultuji je," odpověděl Vystrčil na dotaz, zda budou mít zjištění kontrolní skupiny nějaké důsledky pro senátní kancléřku Janu Vohralíkovou. Důvodem pro prověrku byly informace o údajně neprůhledném zadávání veřejných zakázek a zneužívání veřejných peněz. Senát má letos na výdaje v rozpočtu 653 milionů korun, tedy asi o 17 milionů Kč víc než loni.

Kancléřka Vohralíková, za jejíhož tříletého působení horní komoru opustily desítky z dvou stovek zaměstnanců, už dříve pochybení odmítla. Kancelář Senátu má povinnost zveřejňovat smlouvy s hodnotou nad půl milionu korun. Podle dřívějších informací Hospodářských novin za vedení Vohralíkové zadávala takzvaně z ruky předražené zakázky a dělila je na menší smlouvy, aby se vyhnula povinnému výběrovému řízení.

Senátoři navrhli zpřísnit směrnice Senátu pro zadávání veřejných zakázek. Kancelář Senátu by musela oslovovat vždy nejméně tři subjekty. Senátoři chtějí také každoroční externí audit, uvedly HN.

Senátor Jaromír Strnad (ČSSD), který závěrečnou zprávu skupiny představoval, na úterním jednání hospodářského výboru řekl mimo jiné, že například zakázka na dezinfikování prostor a nákup dezinfekčních prostředků byla zadána firmě, která zajišťuje úklid v Senátu, a tudíž bez výběrového řízení. Napřímo byly zadány některé studie ohledně tiskového a reprodukčního centra. "Tak jak nám byly ty podklady předloženy, tak u mnohých nám nebylo předloženo, jak došlo k výběru dodavatele," řekl Strnad. V některých případech měla podle něj kancelář oslovit nejméně pět subjektů. Senátní kancléřka podle senátora Strnada reagovala tak, že směrnice Senátu není závazný právní předpis.

Přílohy