Vystrčil tepe opozici: Když není po jejím, je to špatně. Určete si priority, radí Bžoch

05.05.2022

cnn.iprima.cz | Téma: 360° | Autor: Monika Kabourková


Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pořadu 360° hájil kroky vládní koalice v Poslanecké sněmovně. „Vláda se snaží řešit energetickou krizi nebo válku na Ukrajině, ale protože má opozice jiný názor, tak se přeci nebude bavit o kompromisu,“ podotkl. Poslanec hnutí ANO Jaroslav Bžoch však uvedl, že by si vláda měla určit priority.

Vláda a koalice nadále nedokážou najít společnou řeč na půdě Sněmovny. Řada občanů namísto toho sleduje jednání, která trvají i několik dní, a přesto nemají žádný výsledek.

„Koalice chce něco tlačit na sílu, my ale nesouhlasíme a naráží to na obě strany. Nejsem toho fanoušek, ale nejde to řešit silově. V dalších jednáních snad dojdeme k dohodě. Obstrukce a to, co jsme dělali jako hnutí ANO, bylo ukázkou toho, že si koalice stanovuje priority, které nesouvisí s tím, co máme nyní řešit,“ mínil Bžoch s tím, že se musí dojít ke shodě, jinak se Sněmovna nikam nepohne.

Vystrčil však oponoval. Podle něj vláda důležité věci řeší. „Vláda se snaží řešit problémy, které máme. Pokud má opozice jiné řešení, tak ať je předloží. Následně se o nich bude diskutovat a hledat kompromis. Jestli to dělá, tak to ke kompromisu nevede. Navrhují řešení, která jsou na úkor budoucnosti. Měla by vycházet z reality, nebo ji budeme ignorovat,“ reagoval.

Bžoch následně uvedl témata, která podle něj nejsou v současné době důležitá. „Na schůzi koalice byla podpora obnovitelných zdrojů nebo sebrání čtrnácti miliard zdravotnictví. To jsme brali tak, že to nejsou priority, které bychom měli řešit. Společně bychom měli řešit například energetickou chudobu, která se na nás žene. Je to otázka priorit obou stran a musíme dojít ke konsenzu,“ vysvětlil.

Jak řešíte problém doma?

Šéf Senátů však uvedl, že pokud návrh není opozici pochuti, tak ho prostě nepodpoří. „Vláda se snaží řešit vysoké ceny energií, situaci na Ukrajině, vysoké ceny potravin a zboží. Ale protože má opozice zase jiný názor, tak se přeci nebude bavit o kompromisu. Dnes čtrnáct miliard zdravotní péči neohrožuje, nakonec to bylo všemi uznáno,“ reagoval na zmíněnou částku ze zdravotnictví.

Následně připomněl, že návrhy opozice nejsou řešením, ale jen posunutím problému do budoucnosti. „Jak to děláte doma, když řešíte konkrétní problém? Sáhnete do rezerv, když je máte. Když už není, tak situaci řešíte znovu,“ uvedl. Bžoch následně doplnil, že opozice chtěla energetickou krizi řešit, koalice to však zamítla a nepřišla s žádným návrhem. „Řešení čtrnácti miliard ani EET ve Sněmovně nic neřeší,“ uzavřel.

 

Odkaz na článek a záznam pořadu 360° Pavlíny Wolfové.