Vystrčil: Tornádo komunismu bylo stejně ničivé jako to na jižní Moravě

27.06.2021

cnn.iprima.cz | Rubrika: Politka | Autor: Ftv Prima


„Tornádo komunismu“, které v tehdejším Československu řádilo 40 let, bylo stejně ničivé jako to, které se ve čtvrtek objevilo na jižní Moravě. Na rozdíl od něj ho však vytvořili lidé. V neděli to na pietním aktu na pražském Újezdě k uctění památky obětí komunismu řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). K aktuální přírodní katastrofě na jižní Moravě přirovnal komunismus i místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti). Politici zdůraznili, že na tragédii komunismu a jeho oběti lidé nesmí nikdy zapomenout.

Tornádo, které ve čtvrtek na jižní Moravě poničilo několik vesnic, existovalo podle Vystrčila jen několik minut, zatímco komunistický režim trval dekády. „Zůstaly po něm stovky mrtvých, spousta zničených osudů a obrovské škody na majetku,“ řekl. Dodal, že s přírodními živly nelze nic dělat, ale komunismus byl lidským dílem. „Všichni moc dobře víme, co máme dělat, aby se to neopakovalo,“ řekl. Zdůraznil, že svobodu je třeba bránit i za cenu osobních obětí.

V podobném duchu se vyjádřil i Pikal. „Některé tragédie jsou přírodní, některé jsou lidské,“ řekl. Připomněl poválečný vývoj, nástup komunistů k moci a životy politických vězňů. „Nesmíme nikdy zapomenout na ty, kteří neváhali v boji proti komunistické totalitě obětovat vlastní pohodlí, svobodu a životy,“ uvedl. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pak řekl, že následky komunistické vlády jsou vidět dodnes a že komunistická strana se stále neodstřihla od své stalinistické minulosti. „Ještě chvíli bude trvat, než se od dědictví komunismu trvale oprostíme,“ mínil primátor.

 

Vzpomínka na Miladu Horákovou

Na shromáždění promluvil také politický vězeň Luděk Šácha, kterého komunistický soud v roce 1949 jako nezletilého odsoudil spolu s dalšími za plánování akcí proti tehdy novému režimu. Šácha vzpomněl popravenou političku Miladu Horákovou a zmínil mimo jiné fakt, že její přísné potrestání požadovaly v dopisech i tisíce běžných lidí. Pietu zakončil biskup Václav Malý modlitbou otčenáš následovanou minutou ticha k uctění obětí komunistického režimu.

Nedělní pieta se jako každoročně konala na pražském Újezdě na úbočí Petřína u památníku sochaře Olbrama Zoubka, jehož smyslem je oběti komunistického režimu připomínat.

Den památky obětí komunistického režimu připadá na výročí popravy Milady Horákové, kterou komunistický režim ve vykonstruovaném procesu odsoudil k smrti a rozsudek vykonal 27. června 1950 v Praze na Pankráci. Kromě ní byli ve stejný den oběšeni také Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Celkem bylo podle historiků V Československu od roku 1948 do roku 1960 za politické trestné činy popraveno 248 lidí.

 

Odkaz na článek.

Přílohy