Vystrčil v Partii: Prezident třikrát lhal, o mé cestě na Tchaj-wan jsme nehlasovali

06.09.2020

cnn.iprima.cz | 11:55 | Pořad: Partie | Autor: Ftv Prima


„Prezident Miloš Zeman lhal,“ prohlásil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který v nedělní Partii Terezie Tománkové diskutoval s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Před jejich duelem promluvil na Primě také prezident Zeman, který uvedl, že Vystrčila už kvůli cestě na Tchaj-wan nebude zvát na schůzky ústavních činitelů.
reklama

„Prezident Zeman v Partii třikrát lhal, nikdy jsme na setkání ústavních činitelů neprojednávali, zda pojedu, či nepojedu na Tchaj-wan a nikdy jsme o tom nehlasovali. Na schůzi zaznělo pouze doporučení, abych nejezdil,“ prohlásil Vystrčil v Partii. „Hlasovalo se o tom, zda bude vyhověno mému nápadu, abychom požádali Čínskou republiku, aby zvážila, zda by měl na pražské ambasádě zůstat ten čínský velvyslanec, jaký tam je,“ dodal předseda Senátu.

Výprava na Tchaj-wan

Vystrčilova delegace odletěla na Tchaj-wan minulou sobotu. Občanský demokrat v zemi vedl diplomatická jednání a dle svých slov se snažil, aby Česko mohlo s Tchaj-wanem navázat užší hospodářské i vědecké vztahy.

Cestu ale ostře kritizoval například čínský ministr zahraničí Wang I, podle kterého zaplatí předseda Senátu za své počínání „vysokou cenu“. Do Vystrčila se rovněž ještě před nedělní Partií obul Babiš, když řekl, že je „diplomatický amatér, který ani neumí anglicky“. Cesta na Tchaj-wan byla podle premiéra jen součástí politické kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami. Vystrčil na to reagoval slovy, že by měl Babiš „nejdříve přemýšlet a potom mluvit“.

Krátce poté, co letadlo v sobotu se senátní delegací přistálo na Letišti Václava Havla, kde ji přivítali desítky lidí, se vůči cestě na Tchaj-wan ohradilo také čínské velvyslanectví v Praze. Podle něj hrubě porušila národní suverenitu Číny a vážně zasáhla do čínských vnitřních záležitostí. Vystrčilovo jednání naopak kvituje Německo nebo Francie a v pozitivním smyslu o něm psala mnohá světová média. To prezident Zeman v Partii označil cestu za „klukovskou provokaci“.

 

Celý záznam vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila v pořadu Partie.

Přílohy