Vystrčil zahájil výrobu českých respirátorů na darované lince z Taiwanu

11.03.2021

senat.cz | 13:11 | Autor: Sue Nguyen


Ve čtvrtek 11. března 2021 se předseda Senátu Miloš Vystrčil zúčastnil online setkání u příležitosti slavnostního zahájení provozu výrobní linky na respirátory, kterou Taiwan daroval České republice v návaznosti na návštěvu české senátní delegace v loňském roce. Linku od dnešního dne v ostrém provozu využívá česká společnost SPUR ve Zlíně. Očekává se, že za měsíc vyprodukuje milion respirátorů kvality FFP2 a pět procent bude pravidelně zdarma věnováno českým nemocnicím.

„Otevřeně říkám, že dar taiwanských linek má pro nás velký význam, ale to, čeho jsme spolu s Taiwanem dosáhli, je mnohem významnější,“ řekl v úvodu setkání předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Podpořili jsme svojí návštěvou demokratickou zemi a lid, který chce žít svobodně. Dokázali jsme sami sobě, že jsme suverénní, svébytní a že se neskloníme ani před tím, kdo vypadá, že je silnější a mocnější. A ukázali jsme si, že jsme schopni spolupracovat v mnoha směrech a v mnoha oborech, v oblasti vědy a výzkumu, vzdělávání, kultury a samozřejmě i hospodářské oblasti,“ dodal.

„Naše vláda se rozhodla věnovat České republice linku k výrobě zdravotních ochranných pomůcek na základě společného prohlášení o spolupráci za účelem prevence epidemie z loňského roku,“ uvedl ministr zahraničních věcí Taiwanu Joseph Wu. „Dar je důkazem blízkého přátelství mezi našimi krajinami.“

Dar na české straně převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím státního podniku – Technického a zkušebního ústavu stavebního (TZÚS). Ten jako majitel následně výrobní linku svěřil do provozu české společnosti SPUR, která provozuje dalších šest podobných linek a má s produkcí respirátorů zkušenosti. Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová dosavadní spolupráci, která i po 6 měsících od senátní mise na Taiwanu přináší další výsledky, hodnotí pozitivně.

 „Vážíme si toho, že taiwanský dar dále podpoří naše úsilí o dosažení soběstačnosti ve výrobě ochranných pomůcek a že se na nás české veřejné instituce obrátily, abychom dar mohli v co nejkratší době využít a nabídnout veřejnosti vysoce kvalitní respirátory,“ zdůraznocenil Tomáš Dudák, který stojí v čele společnosti SPUR.

Přílohy