Vystrčil: Zaráží mě, že první zprávy o očkování dává Babiš na svém privátním profilu

04.01.2021

cnn.iprima.cz | Pořad: Interview | Autor: Vojtěch Šeliga


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nepovažuje za vhodné, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejňoval očkovací strategii nejdříve na svém privátním facebookovém profilu, když ji má v týdnu oficiálně představit až ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Jenom doufám, že pan Blatný bude říkat to samé jako pan premiér, aby nevznikl další chaos,“ řekl druhý nejvyšší ústavní činitel v pořadu Interview. 

Vystrčil se v rozhovoru vrátil ke svému novoročnímu projevu, v němž kritizoval postup vlády v boji s pandemií nemoci COVID-19. „Trochu jsem z posledních kroků vlády a premiéra rozpačitý,“ řekl.

„Vládu jsem za první fázi chválil. Koupili jsme si čas, ale ten koupený čas jsme prohospodařili. Jak důvěru lidí, tak čas, abychom se připravili na druhou vlnu. Potom jsme najednou byli překvapení, když přišla. Lidé už nevěřili tomu, že to všichni spolu zvládneme. Pokud vám někdo nevěří, neposlouchá vás,“ dodal.

Vyjádřil se také k tomu, proč nakonec ODS nepřijala nabídku místa v Ústředním krizovém štábu. „ODS tu nabídku nejdříve přijala, následně se ale ukázalo, že jsou tam pouze statici, kteří poslouchají, co se říká, a nemohou nic prosadit. Jsme pro to, abychom spolupracovali a snažili se tu krizi překonat, což se v ÚKŠ nedělo,“ uvedl.

Zkritizoval zároveň premiéra Andreje Babiše (ANO), že tak důležitou informaci, jako je očkovací strategie, zveřejňuje nejdříve na svém soukromém profilu. „Zaráží mě, že první zprávy dává Andrej Babiš na svém privátním profilu. Vláda by měla pracovat v týmu. Jenom doufám, že pan Blatný bude říkat to samé jako pan premiér, aby nevznikl další chaos,“ vysvětlil.

Zároveň má obavu, aby Česká republika zvládala efektivně očkovat. „V tuto chvíli, protože je málo vakcín, jsme schopni očkovat. Kdyby se stalo, že bude dostatek vakcín, mám obavu, že to nebudeme zvládat. Nemáme vytvořené ani očkovací týmy,“ řekl.

Sám počítá s tím, že se nechá očkovat: „Očkovat se nechám. Jak to bude možné, přihlásím se mezi zájemce. V tuhle chvíli se nemohu nijak dopředu naočkovat. Obecně mi to připadne zvláštní, protože bych čekal, že nebude očkován jenom premiér a ministr zdravotnictví, ale třeba i ministr vnitra,“ řekl.

 

Odkaz na článek a záznam rozhovoru v pořadu Interview

 

Přílohy