Vystrčilky se sjedou letos v Mladoňovicích

18.03.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (roz)


Mladoňovice – Zajímavé setkání se rozhodli na začátku léta uspořádat dobrovolní hasiči z Mladoňovic. Včervnu se do tamního hasičského areálu sjedou milovníci historických stříkaček, takzvaných vystrčilek.
Jde o historické hasičské stříkačky, které vyráběla firma Josef Vystrčil a syn. Jedna z nich, kterou loni opravili právě v Mladoňovicích, byla touto firmou vyrobena v Telči v roce 1933. Při loňských oslavách osmdesáti let od založení tamního sboru dobrovolných hasičů si s ní místní dokonce vyzkoušeli samotný požární útok.
Na akci přislíbila účast rodina Vystrčilova, konkrétně senátor Miloš Vystrčil se svým tatínkem a bratrem. Vystrčil senior je dokonce pamětníkem výroby těchto historických stříkaček.
Na setkání je možné předvést funkční stroje, ale zváni jsou samozřejmě i ti, kteří vlastní nefunkční stroj. Organizátoři budou rádi za každý předvedený kousek.
Sraz se uskuteční v neděli 8. června v hasičském areálu, který má travnaté cvičiště, dlážděnou základnu a krytou část pro přibližně pět set návštěvníků. Ti, kteří by se chtěli se svojí historickou stříkačkou pochlubit, se mohou přihlásit do konce dubna.

Přílohy