Za Fialou se šikují Zahradil, Pospíšil i Kuba

08.01.2014

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jan Martinek


S blížícím se kongresem ODS o víkendu 18. a 19. ledna v Olomouci se množí aspiranti na vedoucí funkce ve straně.
Kandidáti na vrcholný post jsou tři, mezi adepty na místopředsedy je ještě větší tlačenice. ODS ve volbách získala sedm a půl procenta a její preference klesají. Hlavní téma kongresu bude, jak pocákat skomírající partaj živou vodou.
O předsednickou sesli se utkají exministr školství Petr Fiala, nejspíš i volební superlídryně Miroslava Němcová a europoslanec Eduard Kožušník. Zatímco Němcová drží přísného bobříka mlčení, oba její soupeři bodovali v regionech. Kožušník nyní dostal nominaci ve svém Libereckém kraji, kde porazil celostátního favorita Fialu 46:18.
Kožušníka bere Fiala jako oživení kongresu. „Poslouchám, jak říká, že jeho politickým učitelem byl Mirek Topolánek a jeho profesorem Přemysl Sobotka,“ řekl ironicky. Vážněji bere Němcovou. „S paní Němcovou jsem se setkal, a je nutné, aby se vyjádřila ona. Pokud vím, platí její původní stanovisko, že kandidovat bude,“ uvedl Fiala. Ten dříve podotkl, že by nebylo šťastné, kdyby zrovna on a Němcová kandidovali proti sobě.

Dva Pražáci do vedení?

O post prvního místopředsedy se zatím přihlásili místopředseda Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil. „Mám nominaci na prvního místopředsedu i na řadového. Rozhodnu se podle situace,“ řekl včera Právu Pospíšil.
Ten také řekl, že si je vědom sílících hlasů v ODS, že by se vedení mělo převolit kompletně. Něco podobného naznačil i Fiala. „Nemyslím si, že bychom měli někoho vyzývat, aby už nekandidoval. Ale atmosféra v ODS je teď taková, že moc lidí z minulého vedení tam po kongresu nebude,“ řekl Fiala.
Pospíšil by ale přesto rád mandát obhájil. „Ustoupil jsem z kandidatury na předsedu, ke které mě mnozí vyzývali, protože se domnívám, že lepší bude profesor Fiala. Na druhé straně podle mého volebního výsledku a množství preferenčních hlasů se domnívám, že mám morální právo kandidovat do vedení,“ uvedl Pospíšil.
Regiony objíždí i Zahradil, který se ale zároveň, i v případě, že bude zvolen, zřejmě bude ucházet o první místo na kandidátce v eurovolbách. „To se nevylučuje. Stranická funkce je jedna věc, mandát druhá,“ napsal Zahradil na Facebooku.
Pražský region, do kterého Zahradil patří, bude nicméně prosazovat do vedení exprimátora. „Jediným kandidátem nominovaným pražským regionálním sněmem je Bohuslav Svoboda na řadového místopředsedu. Jan Zahradil chce kandidovat na prvního místopředsedu, není to tedy volba buď anebo,“ napsal Právu předseda pražské ODS Filip Humplík.
Podle zdroje z ODS je možné, že se na kongresu Svoboda se Zahradilem domluví. Praha by tak měla ve vedení dva muže, což by mohli nelibě nést zástupci z Moravy. Ve vedení ODS by rád zůstal i úřadující šéf Martin Kuba, který se z čela jihočeské kandidátky nedostal do Sněmovny. Včera se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Mám nominace z oblastí,“ řekl.
Adeptů na místopředsednickou funkci bude víc – včera dostal nominaci senátor Miloš Vystrčil, bývalý hejtman Vysočiny. Do vedení chce kandidovat také poslanec a olomoucký primátor Martin Novotný, ze středočeské ODS má nominaci Martin Kupka. Hovoří se také o jihočeském poslanci Janu Zahradníkovi, který na kandidátce přeskákal Kubu.

***

Atmosféra v ODS je taková, že moc lidí z minulého vedení tam po kongresu nebude Petr Fiala

Přílohy