Za lidovce chce do Senátu místostarosta Žďáru

25.09.2019

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 18 | Autor: (ČTK)


ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Za KDU-ČSL bude kandidovat ve volbách do Senátu, které budou na podzim 2020, místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement. Do Senátu se bude za rok na Vysočině volit také na Pelhřimovsku. Tamní obvod je částečně propojený s Jihočeským krajem. Vlastního kandidáta tam lidovci ještě nevybrali. „Zvažujeme i podporu kandidáta jiné strany,“ řekl tajemník strany Jan Mazanec.

Lidovci budou místo senátora na Žďársku obhajovat. V roce 2014 za ně byl zvolen exstarosta Velkého Meziříčí František Bradáč. Znovu už kandidovat nebude.

Do Prahy chce i Šmarda

Své nominanty na Žďársku i Pelhřimovsku už dříve oznámila ČSSD. Na Žďársku to bude starosta Nového Města na Moravě a místostarosta strany Michal Šmarda, jehož ČSSD původně prosazovala na místo ministra kultury. Na Pelhřimovsku bude znovu kandidovat Milan Štěch, který je senátorem od roku 1996.

V TOP 09 by se rádi shodli v obou obvodech na podpoře konkrétního jména s více stranami. Podobně uvažují i občanští demokraté. „V obou obvodech je ve hře jak postavení vlastního kandidáta, tak i to, že bychom podpořili kandidáta jiného subjektu, případně bychom měli koaličního kandidáta,“ řekl místopředseda ODS Vystrčil.

Piráti se rozhodli kandidáty hledat ve veřejné výzvě. Zájemci se mohou hlásit do konce září. Kandidáti, kteří získají dostatečnou podporu členů krajského sdružení, se pak o konečnou nominaci utkají v primárních volbách dle pirátského volebního řádu.

Přílohy