Za lidové písně se platit nebude, říká návrh zákona

16.09.2015

Slovácký deník | Rubrika: Ekonomika | Strana: 6 | autor: (fil)

 


Střední Morava– Senátořina víkendových slavnostech vína v Uherském Hradišti představili novelu autorského zákona. „Ta by měla jednou provždy zbavit cimbálové muziky a folklorní soubory povinnosti platit autorské poplatky za lidové písně,“ uvádí Michal Dvouletý z kanceláře senátora Ivo Valenty s tím, že novelu zákona by měl Senát začít projednávat v nejbližších týdnech. „Pořadatele folklorních akcí by dokonce zbavila povinnosti vyplňovat dlouhé formuláře Ochranného svazu autorského,“ doplnil.

Podle senátora Ivo Valenty nemá lidová píseň autora, a proto je nesmyslné, aby za ni Ochranný svaz autorský (OSA) vybíral peníze nebo nutila pořadatele folklorních akcí, aby deset dnů předem posílali seznam písní, které bude hrát místní cimbálová muzika. Jsem přesvědčen, že folkloristé, ale především samy folklorní písničky si nezaslouží, aby na nich kdokoliv takovým způsobem parazitoval,“ míní Valenta.
Návrh novely autorského zákona připravil ve spolupráci s advokátní kanceláří a věří ve shodu napříč politickým spektrem. „Předložený návrh přináší především upřesnění dosavadního právního stavu tak, aby se ti, kteří budou hrát folklorní hudební díla od neznámého autora, mohli spolehnout na to, že nebudou zatěžováni poplatky ani administrativními povinnostmi vůči Ochrannému svazu autorskému. Novelu senátora Valenty jsem tedy podpořil, protože její přijetí pomůže nejen folkloristům, ale i nám všem, kteří si rádi poslechneme lidovou písničku,“ nechal se slyšet předseda senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí senátor Miloš Vystrčil.
V praxi by novela zákona měla znamenat, že všichni ti, kdo hrají folklorní písně, tedy takové, u nichž není známý autor, nebudou ve vztahu k Ochrannému svazu autorskému zatížení povinnostmi. Ať už se týkají poplatků, nebo ohlašovací povinnosti v souvislosti s hudebními interprety a jejich repertoárem.
„Věřím, že návrh novely zákona podpoří častější produkci lidových písní a pomůže tak zachovat toto naše kulturní dědictví i pro příští generace. V dnešní době je to obzvláště důležité,“ myslí si senátor Martin Tesařík, místopředseda senátního výboru proúzemnírozvoj,kterýjepod návrhem zákona podepsán také. Proti vybírání poplatků za folklorní produkce vznikla petice, boj za jejich zrušení podporuje také například Česká pirátská strana.
O návrhu úpravy zákona informovali senátoři během společného výjezdního zasedání, které se konalo v sobotu a v neděli v Uherském Hradišti při příležitosti Slováckých slavností vína a otevřených památek 2015.

***

„Folkloristé, ale především samy folklorní písničky si nezaslouží, aby na nich kdokoli takovým způsobem parazitoval.“

Ivo Valenta, senátor

Přílohy