Za úspěch v soutěži Martínkov zasíťuje stavební parcely

14.08.2015

Zpravodajství ČTK | 11:35 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: jpt


  Martínkov (Třebíčsko) 14. srpna (ČTK) - Martínkov na Třebíčsku zasíťuje šest stavebních pozemků a stavbu příjezdové komunikace v lokalitě u sportovního hřiště. K financování akce obci napomůže peněžitá odměna od Kraje Vysočina a ministerstva pro místní rozvoj spojená s vítězstvím v soutěži Vesnice Kraje Vysočina. Podle starosty Josefa Svobody budou moci majitelé pozemků začít stavět do dvou let.


 Šek na 100.000 korun dnes při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže předal starostovi hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj nejde o náhodné vítězství, ale výsledek dlouhodobé a trpělivé práce. Martínkov se soutěže účastnil už několikrát, v minulých letech získal řadu dílčích ocenění. Letos obec s přibližně 260 obyvateli zaujala porotu bohatým společenským životem i celkovou upraveností. Novou fasádu letos získala například budova obchodu a místní hospody na návsi. Novotou září i sokolovna.

 Podle Svobody je vítězství v krajském kolem úspěchem všech občanů, kteří se podílejí na neustálém vylepšování vzhledu obce. "Máme bohatý společenský život, aktivně pracuje řada spolků," řekl starosta. Předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil ocenil martínkovský štafetový maraton s názvem Pocta Emilu Zátopkovi, místní krojované průvody a výstavy.

 Program dnešních celodenních oslav v Martínkově zahrnuje například koncert dechové hudby, stavění máje či zahájení 33. Martínkovských krojovaných hodů. Součástí je také zahájení výstavy prezentující soutěž Vesnice roku.

 Do soutěže Vesnice roku 2015 se v Kraji Vysočina přihlásilo 15 obcí. Ocenění za společenský život získal v letošním regionálním kole soutěže Vepříkov na Havlíčkobrodsku. Činnost mládeže byla nejlépe hodnocena v Lípě na Havlíčkobrodsku. Za spolupráci obce se zemědělci získal ocenění Heřmanov na Žďársku, v péči o zeleň a životní prostředí byli nejlepší v Jiřících na Pelhřimovsku.

 Soutěž Vesnice roku se koná od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství. Jejím cílem je snaha povzbudit lidi k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

 Letos se do 21. ročníku přihlásilo 210 obcí z celé České republiky, z patnácti finalistů z jednotlivých krajů vzejde absolutní vítěz soutěže. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků je na programu 19. září 2015 v Luhačovicích. Svoboda hodnotí šance Martínkova na celkové vítězství střízlivě. V celostátní soutěži bude podle něj každé umístění úspěchem.

Přílohy