Začíná souboj o 45 křesel a vládu nad Vysočinou

21.08.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Jaroslav Paclík


Politické strany a hnutí startují kampaň před podzimními krajskými volbami. O co všechno se bude „hrát“ a jaká témata jsou pro Vysočinu důležitá?

Pětačtyřicet křesel má vysočinské krajské zastupitelstvo, z toho 21 získala v předchozích krajských volbách v říjnu 2008 ČSSD. Krajskou vládu sestavila s tichou podporou KSČM. Komunisté získali tři dobře placené funkce na krajském úřadě. Toto uspořádání opozice (ODS a lidovci) kritizovala, nic proti tomu ale s počtem pouhých šestnácti hlasů nezmohla.

Komunisté jsou spokojeni

Rada kraje je v období 2008 až 2012 devítičlenná a také poprvé v historii regionu jednobarevná. Není v ní nikdo jiný než sociální demokraté. Levici současný stav vyhovuje. Že by pokračoval i po volbách? „Chtěli bychom dosáhnout minimálně stejného počtu mandátů jako v posledních volbách. Nebránili bychom se stejnému uspořádání, jako v tomto volebním období,“ sdělil lídr KSČM na Vysočině Jan Slámečka.

Sociální demokraté se zatím k nějakým povolebním koalicím nechtějí vyjadřovat. „Politických subjektů zřejmě v zastupitelstvu bude více, jednání budou až po volbách. Náš hlavní cíl je obhajoba pozice hejtmana. Myslím, že jsme prokázali, že vést Kraj Vysočina umíme, že jsme zvládli hospodařit i v tomto krizovém období s přebytky v rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

V krajském zastupitelstvu jsou nyní zastoupeny jen čtyři strany. Letos v říjnu budou rozhodovat voliči z osmnácti kandidátek. Jaká témata by mohla být pro rozhodování o tom, kdo dostane hlas, důležitá? Určitě budou sledované plány, jak v kraji zvýšit zaměstnanost. Nezaměstnaných je na Vysočině víc než před krizí v půli léta 2008.

Podstatná věc: více práce

V červenci 2008 bylo v kraji bez práce kolem 14 tisíc lidí a firmy tehdy ještě měly kolem 4 500 volných pracovních míst. Letos v půli letních prázdnin si v kraji hledalo místo 22 tisíc osob, vybírat mohli jen asi z 1100 volných pozic.
Kraj má páky na podporu drobných podnikatelů, staví a opravuje silnice. A je také „pánem“ středního školství. „V jeho optimalizaci nepostoupilo současné vedení Vysočiny ani o píď kromě vyhlášení nesmyslného množství konkurzů na místa ředitelů škol,“ uvedl Václav Kodet z opoziční KDU-ČSL.

Podnikatelé často kritizují nízkou kvalitu učňovského školství, a to hlavně u technických oborů. Tomáš Prchal, ředitel krajské hospodářské komory, k tomu podotkl, že Vysočina aspoň začala podporovat učňovské obory stipendii.
„Jako handicap kraje pořád cítím malou podporu inovací a výzkumu,“ doplnil Prchal. Podle něj je to způsobeno i tím, že na Vysočině jsou jen dvě vysoké školy. V posledních krajských volbách byly velkým tématem poplatky u lékařů. Sociální demokraté vsadili úspěšně na to, že budou částky, které pacienti u lékařů zaplatí, proplácet zpět. Tato praxe však byla administrativně složitá a nevydržela dlouho.

Kraj má ve zdravotnictví ale důležité slovo, rozhoduje o rozvoji nemocnic. K tomu v uplynulých čtyřech letech docházelo, zrušena byla z velkých zařízení jen léčebna na Buchtově kopci.

Na úroveň před krizí se zatím nevrátil turistický ruch. Během končícího volebního období Vysočina naopak bodovala v ekologii, zbavila se „strašáka“ v podobě skládky v Pozďátkách. Řeší se odpady a to, kde vyroste spalovna. Dopravních spojů mírně ubylo, těch, které byly málo využívané. Kraj se rozhodl dále nepodporovat vlaky na trase do Jemnice.

FAKTA: Kdo kandiduje v krajských volbách

Strany a hnutí již mají uzavřené své kandidátky pro říjnové volby do krajského zastupitelstva. Kdo se bude o pozice ve vedení Vysočiny například ucházet?

1. ODS Lídrem je Ota Benc, manažer počítačové firmy. Pochází z Přibyslavi. Na kandidátce je několik starostů či místostarostů, poslankyně Jana Fischerová, senátor a bývalý hejtman Miloš Vystrčil. A proti ortopedovi Jiřímu Běhounkovi v řadách ČSSD nasazuje ODS žďárského ortopeda Radka Černého.

2. ČSSD Pozici bude obhajovat hejtman Jiří Běhounek. Na kandidátce jsou mimo jiné i další dva lékaři, Jaroslav Houser z Kamenice nad Lipou a Pavel Antonín, primář a poslanec z Havlíčkova Brodu. Do voleb jde například i jihlavský exprimátor Vratislav Výborný. A s ním i mnozí starostové, místostarostové a radní.

3. Dělnická strana sociální spravedlnosti Kandidátku neposkytla. „Počkejte si až na oficiální zveřejnění (na webu Volby.cz – pozn. redakce). Vede nás k tomu zkušenost z let minulých, kdy někteří naši kandidáti byli skandalizováni částí tisku,“ vzkázal mluvčí strany.

4. TOP 09 a Starostové pro Vysočinu Jedničkou se stal poslanec Ladislav Jirků, někdejší rektor jihlavské polytechniky. O hlasy se budou i zde ucházet mnozí starostové, ale třeba i někteří lékaři, Miroslav Havlík z Jihlavy, Jaroslav Max Kašparů z Rynárce nebo Petr Libus a František Jedlička z Brodu.

5. Volte Pravý Blok www.cibulka.net Zveřejňují zatím svého lídra, Českého ombudsmana, nezávislého novináře a přírodního léčitele Milana Kočíka ze Žďáru nad Sázavou. Další jména šéf strany Petr Cibulka nesdělil. „Naši lidé si nepřejí po špatných zkušenostech žádný konkakt s novináři,“ vysvětlil.

6. KDU-ČSL Vít Kaňkovský, další ortoped, který jde do voleb. Exředitel brodské nemocnice, nyní primář, je lídrem lidovců na Vysočině. Na kandidátce nechybí někteří starostové, ale jsou tam třeba i doktoři, dětská lékařka Romana Bělohlávková ze Žďáru a oční lékař Tomáš Preininger z Jaroměřic. Na padesátém místě je exposlanec Jan Kasal.

7. Česká pirátská strana Piráty vede finanční poradce Jan Widerlechner z Jihlavy.

8. Strana zelených Michal Jakeš, zástupce ředitele chotěbořského gymnázia, je lídrem na Vysočině. Za zelené kandidují relativně často pedagogové. Lékaře zastupuje dermatolog z Kamenice nad Lipou Jan Lippert a Jiří Konrád z Havlíčkova Brodu.

9. Koalice Pro Vysočinu (SNK-ED a Nestraníci) Čelo kandidátky patří politikům, vede ji starosta Třebíče Pavel Heřman. Známou tváří je jinak třeba pořadatel Prázdnin v Telči Milan Kolář. Lékaři? Ivanka Rutarová z Martínkova a Stanislav Wasserbauer z Věžnic.

10. KSČM Lídrem je předseda bezpečnostní komise kraje Jan Slámečka.

11. Národní socialisté – levice 21. století Projektant z Třebíče Jan Bokšay je lídrem strany, jejímž předsedou je Jiří Paroubek.

12. Strana svobodných občanů Jedničkou na kandidátce je Marek Salaquarda z Nového Města na Moravě, inženýr vývoje zdravotnické techniky.

13. Strana práv občanů Zemanovci Lídrem je Bohumil Trávník, legenda žďárského hokeje. V kampani ho podpoří i Miloš Zeman.

14. Suverenita Lídrem strany v kraji se stal exstarosta Třeště Vladislav Nechvátal. I na této kandidátce jsou lékaři, třeba primář brodské psychiatrie David Neubauer nebo chirurg Josef Pumpr.

15. Moravané Lídrem je Miroslav Zonyga, živnostník ze Stržanova na Žďársku. Kandidátka je čtyřčlenná.

16. Strana soukromníků ČR Lídrem je obchodní manažer z Havlíčkova Brodu Jiří Janů.

17. Česká strana národně sociální Jedničkou je Michal Schmidt, voják ve výslužbě. Celou kandidátku strana neposkytla. Nejvíc na sebe upozornila nabarvením pietního kříže na louce Budínka na růžovo loni na podzim.

18. Starostové pro občany Zajímavostí této kandidátky je, že jména jdou podle abecedy. „Všichni kandidáti jsou si rovni,“ zní vysvětlení. Jako první tak bude na kandidátce napsán Petr Bárta z Vepříkova. Kandidují až na jednu výjimku pouze starostové.

Přílohy