Zahradil vypadl z úzkého vedení ODS, nahradí ho Udženija

16.01.2016

Zpravodajství ČTK | Rubrika: Politika - Ostravský kraj | autor: rem


 Ostrava 16. ledna (ČTK) - Na postu prvního místopředsedy vystřídá v opoziční ODS europoslance Jana Zahradila radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Získala polovinu delegátů. Volilo ji 239 z 471 z přítomných. Zahradil dostal 113 hlasů a pro senátora Miloše Vystrčila hlasovalo 109 delegátů. Nejužší vedení strany se tak změní. Udženija se stala statutární zástupkyní znovuzvoleného předseda Petra Fialy, který post obhájil s 93 procenty hlasů. O znovuzvolení se na kongresu v Ostravě uchází celé vedení strany z roku 2013.

 Přímo v jednací síni se kandidatury na prvního místopředsedu vzdal starosta obce Líbeznice u Prahy Martin Kupka, uvedl, že se chce soustředit na vedení středočeské kandidátky ODS do podzimních krajských voleb. Uchází se nicméně o funkci řadového místopředsedy. Udženija nabídla svým stranickým kolegům zkušenosti z komunální politiky a nasazení věnované obhajobě konzervativních hodnot a liberální ekonomiky. Po zvolení slíbila, že se prosazování politiky ODS bude věnovat se vším elánem.

 "Budu plně podporovat předsedu," řekla Udženija novinářům. Chce se věnovat zejména podpoře podnikání, průmyslu a energetiky. "Můžu nalézt společnou řeč s živnostníky a malými podnikateli," uvedla. Poznamenala také, že se věnovala analýze elektronické evidence tržeb, jak ji v Chorvatsku, kde má kořeny její rodina, okoukal ministr financí Andrej Babiš (ANO), a vnesla toto téma do strany. Pravicová opozice nyní přijetí normy ve Sněmovně blokuje.

 Zahradil o funkci prvního místopředsedy řekl, že to vždy byla funkce politická, nikoli organizačně nasměrovaná. "Teď jsme v poločase, nepodceňuji volby senátní ani krajské, účet vystaví ale až volby sněmovní," vysvětlil, proč chce zůstat na postu prvního místopředsedy. Nakonec neuspěl. Jen o několik hlasů méně získal Vystrčil. Bude chtít obhájit alespoň funkci řadového místopředsedy stejně jako Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský a poslanec Martin Novotný. Nově získali nominaci krajů také poslanec Adolf Beznoska a starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Beznoska se nicméně před volbou kandidatury vzdal.

Přílohy