Zákaz vstupu do Číny členy Vystrčilovy delegace nepřekvapuje. Udělali jsme dobře, tvrdí

12.09.2020

ceskatelevize.cz | Autor: drk


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) varoval před přílišnou závislostí na Číně. Reagoval tak informace zveřejněné v čínském oficiálním listu China Daily, že Peking zakáže vstup na své území členům delegace, která Vystrčila provázela na Tchaj-wan. Deník se odvolává na nejmenované úředníky. Účastníci české mise své asijské cesty ovšem nelitují.

Podle kritiků tchajwanská cesta zbytečně zkomplikovala česko-čínské vztahy, podle předsedy Senátu naopak Česku narovnala páteř. Možná odvetná opatření v podobě zákazu podnikání na čínském trhu ho nepřekvapují.

„Je to další zprávou o Čínské lidové republice,“ řekl Vystrčil. Předsedu Senátu na Tchaj-wan doprovodili zástupci 36 firem. Většina z nich se zabývá zejména oblastmi moderních technologií.

Například Petr Mácha z Bohemia Interactive Simulations počítal s tím, že účastí v delegaci dveře do Číny zavřel. „Z principu toho, co děláme, je těžko představitelné, že bychom se do Číny nějaké simulátory vůbec pokoušeli prodávat,“ vysvětlil.

Stejně vidí situaci také Adam Bílek z firmy Circular Energy. „Jelikož řešíme špičkové technologie v rámci recyklace, které jsou problémem kdekoliv na světě, nejen v Číně, tak nás tohleto neomezí,“ řekl.

Česko-tchajwanská komora: Rozhodli jsme správně

Podle oficiálního vyjádření Česko-tchajwanské obchodní komory čínské reakce tuzemské podnikatele jen utvrzují v tom, že se rozhodli správně, když Čínu z oblasti svého zájmu podnikání vynechali.

„U nás v Česku je to větší překvapení pro ty, kteří až doposud věřili, že Čína jedná v obchodní sféře férově a nevydírá byznys politikou,“ vysvětlil předseda Pavel Diviš.

České ministerstvo zahraničních věcí zatím od čínské strany žádné oficiální stanovisko, které by potvrzovalo informace listu China Daily, nedostalo. Právě s odkazem na neexistující oficiální vyjádření čínské strany odmítly situaci komentovat zástupci Kraje Vysočina a státní agentury CzechInvest, jež se delegace rovněž zúčastnili.

Ani čínská ambasáda na dotazy ČT nereagovala. Peking proti Vystrčilově cestě na Tchaj-wan opakovaně protestoval a varoval, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu.

Akademie věd nepředpokládá, že bude mít zákaz

Předseda Senátu čínskou kritiku odmítl. Zůstává přesvědčený, že jeho návštěva politiku jedné Číny tak, jak ji vnímá Česká republika, neporušuje.

Součástí Vystrčilovy delegace byly také akademické a vědecké instituce v čele s Akademií věd (AV). Členka Akademické rady Hana Sychrová nepředpokládá, že by Čína zástupcům AV zakázala vstup na její území. Připomíná událost starou dva roky, kdy se sama účastnila cesty na Tchaj-wan a čínská ambasáda si s ní po návrata domluvila schůzku.

„Vysvětlili jsme si vzájemné postoje, tedy, že Akademie věd má podepsanou smlouvu o spolupráci jak s vědeckými institucemi na pevninské Číně, tak na Tchaj-wanu a že politiku jedné Číny neporušuje,“ vysvětlila.

Čínská ambasáda poté několikrát AV oslovila s nabídkami spolupráce, stáží i konferencí. „Nyní se dosud neozvali,“ dodala.

 

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3182070-zakaz-vstupu-do-ciny-cleny-vystrcilovy-delegace-neprekvapuje-udelali-jsme-dobre-tvrdi

Přílohy