Zákon o osobních údajích možná Senát kvůli ÚOOÚ vrátí Sněmovně

23.01.2019

Zpravodajství ČTK | 17:56 | Rubrika: for pol pod zak pit


Praha 23. ledna (ČTK) - Zákon o osobních údajích se možná vrátí Sněmovně k novému projednání. Doporučil to dnes senátní ústavně-právní výbor. Postavil se proti tomu, aby se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) bez hlubší analýzy stal odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti o informace. Stejné doporučení přijal také výbor pro veřejnou správu. Jiné věcné úpravy nepodpořil. Senát bude o navrhovaném zákonu rozhodovat koncem ledna.

Senátorka Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) zdůvodnila úpravu tím, že rozšíření agendy ÚOOÚ z popudu Pirátů nebylo řádně připraveno po personální i finanční stránce. "Nevíme, jestli bude (úřad) schopen se s tím srovnat," řekla ČTK senátorka. Poznamenala, že ÚOOÚ by mohl agendu získat až v rámci věcně příslušné novely o svobodném přístupu k informacím. "Takhle nekoncepční přístup nemůže vést k dobrým výsledkům. Může se stát, že dojde k naprostým zmatkům," varoval předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Rozšíření kompetencí ÚOOÚ, který by podle sněmovní verze mohl informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí informace, prosadili do zákona Piráti. Podle nich by ÚOOÚ byl hlavním odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nyní se lidé musejí obracet na nadřízené úřady nebo na soudy. Odmítnutí sněmovní úpravy by podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka znamenalo, že se žadatelé o informace nedomohou účinné nápravy obstrukcí, ačkoli právo na informace je zaručeno ústavou.

Nová pravidla ochrany soukromí navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun, horní sazbu pokut pro malé obce poslanci omezili na 15.000 korun. Ani v senátním výboru nebyl přijat návrh, podle něhož by se sankce nevztahovaly obecně na všechny obce a kraje.

Norma zavádí výjimky z obecných pravidel ochrany soukromí pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři tak například nebudou muset žádat každého řečníka nebo účastníka shromáždění o souhlas se zveřejněním jeho záběrů, názorů či politické příslušnosti.

Senátní výbor v souladu se Sněmovnou odmítl snížit navrhovanou věkovou hranici pod 15 let, po jejichž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku. Například provozovatelé e-shopů, kteří jej budou potřebovat a získali jej dříve v rámci obchodních podmínek, o něj budou muset požádat znovu.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od loňského 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.

Přílohy