Zákonné opatření k veřejným zakázkám Senát asi upraví

03.10.2013

Zpravodajství ČTK | 13:04 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm
 


Praha 3. října (ČTK) - Senát asi v zákonném opatření k veřejným zakázkám upraví postup při opakovaném výběrovém řízení. Doporučil to dnes téměř jednomyslně senátní výbor pro veřejnou správu. Zástupce ministerstva pro místní rozvoj se změnami souhlasil. Pokud se s úpravou ztotožní horní komora jako celek, o návrhu rozhodne příští čtvrtek.

 Navrhovaná změna se týká postupu zadavatele po povinném zrušení výběrového řízení, v němž by měl k dispozici pouze jednu nabídku. "Podle tohoto návrhu postupuje standardně, jako kdyby (zadavatel) tu soutěž vypisoval znovu - to znamená nemá tam žádné další podmínky," řekl ČTK autor úprav a někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD).

 Rozdíl proti vládou navrženému znění je podle něj v tom, že si zadavatel bude moci znovu určit zadávací podmínky, ale bude muset vyznačit, v čem se od původních podmínek liší. Návrh ale také v souladu s vládním záměrem zachovává možnost, že opakované výběrové řízení už nebude nutné rušit v případě, že by se do něj znovu přihlásil jen jediný zájemce. U opakovaných zakázek má být opatřením také zrušena povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc.

 Martínkovy změny nepodpořil jen senátor ODS Miloš Vystrčil, který neúspěšně navrhoval úpravy projednávat standardně až po ustavení nové Sněmovny a chtěl kvůli tomu zachovat současná pravidla i pro příští rok.

 Vláda předložila opatření s cílem zachovat mimo jiné třímilionový limit u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce. Pokud by opatření nebylo schváleno, limit by se snížil od ledna na jeden milion korun, což Martínek označil za nesmysl. Zvažoval dokonce opětovné navýšení limitu na šest milionů korun tak, jak to platilo do loňského dubna. V tom ale nenašel podporu ani u kolegů, ani u ministerstva.

 Pokud by Senát opatření nepodpořil, znamenalo by to navýšení počtu zadávacích řízení o zhruba 11.500 ročně, a tím i nákladů na ně a také zpomalení čerpání peněz z fondů EU, řekl členům výboru náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Nováček. Znamenalo by to rovněž, že od ledna by se v podstatě zastavilo zadávání velkých veřejných zakázek.

 Senát začne opatření projednávat ve středu 9. října. Pokud se rozhodne jej pozměnit, úpravy bude moci podle zákonaschvalovat až 24 hodin po jejich předložení na schůzi horní komory.

Přílohy