Zákony schválené Senátem

17.08.2017

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď se ještě aktuálně vracíme do horní komory. Její schůze před malou chvílí skončila. Celý den ji sledovala Anna Klímová. My jsme tady slyšeli, co všechno senátoři přijali, ale naopak neschválili zákon o řízení a kontrole veřejných financí. Proč se většina přítomných postavila proti?

Anna KLÍMOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Shodli se totiž na tom, že by zákon přinášel jenom více byrokracie a kontroly veřejných financí by díky němu nebyly efektivnější, právě zlepšením systému kontrol senátoři dokonce podmiňovali projednání ústavního zákona o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. K tomu ale právě podle nich nedochází a zákon se proto vrací zpátky do Poslanecké sněmovny.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu, člen výboru pro veřejnou správu /ODS/
--------------------
K odstranění těch duplicit nakonec nedochází, ale potom se ptám, proč ten zákon máme přijmout? Co tam bude tím přínosem? To, že jsou zrušeny veřejnosprávní kontroly ministerstva financí a nahrazeny vrchním auditem? Nebo to, že systém šesti očí se nahrazuje systémem čtyř očí, který klade větší nároky zejména na menší obce?


Anna KLÍMOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Jednání senátorů skončilo před chvílí, a to velmi sledovaným bodem. Tím je doplnění Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. O jméně Karla Srpa, kterého nominoval prezident, se ale nakonec tady v Senátu vůbec nehlasovalo, senátoři totiž dali zapravdu své volební komisi, která uznala, že podle zákona je Karel Srp do rady nevolitelný. Co se ale týče zákonů, které ještě byly schváleny dnes během dne, během jednacího dne v Senátu, je to například zákon, který rozšiřuje možnost exekucí řidičských průkazů neplatičům alimentů. Dosud to v praxi funguje tak, že se týká jen rodičů dětí, kteří neplatí, rodičů dětí do 18 let. Nově by to mělo být pro rodiče dětí až do 26 let, tedy konkrétně těch, kteří aktivně studují. Co se týče dalších zákonů, které byly tady schváleny a podrobností o tom, co přinášejí, je více na webu 24.

Přílohy