Žalovat prezidenta chtějí i Jihočeši

06.03.2013

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (mat)


Jižní Čechy – Jak řekli, tak i hlasovali. Z pěti jihočeských senátorů se k podání žaloby proti prezidentu Václavu Klausovi za velezradu přiklonili dva zákonodárci.

A sice Jiří Šesták (Občané pro Budějovice) a Miroslav Krejča (bez politické příslušnosti). Zbylí tři senátoři, zastupující v horní komoře Parlamentu ČR Jihočechy, jsou členy ODS. Pavel Eybert, Tomáš Jirsa a Miloš Vystrčil tedy svorně s dalšími senátory z klubu ODS hlasovali proti podání žaloby.

První žalobu na hlavu státu v české historii se senátoři rozhodli podat kvůli lednové amnestii, ale také proto, že Václav Klaus už skoro rok nejmenoval žádného ústavního soudce a otálí s podpisem některých důležitých dokumentů. Důvodů je pět.
K návrhu na podání žaloby se senátoři už před hlasováním vyjadřovali v anketě Deníku. Například Jiří Šesták připustil, že slovo velezrada je pro pojmenování Klausových činů, které žaloba připomíná, příliš silný termín. „Nicméně hlavně důsledky letošní prezidentské amnestie mě přesvědčily, že je zmíněný návrh nutné podporovat. Amnestii vnímám jako pohrdání normálními lidmi a jejich osudy,“ řekl senátor.

Miloš Vystrčil, jenž hlasoval proti, oponoval, že institut velezrady je určen úplně pro jiné případy, než které se uvádějí jako důvod pro podání žaloby. „S některými kroky pana prezidenta mohu nesouhlasit, ale nikdy to nebyly kroky, pro které bychom jej museli vinit z velezrady,“ sdělil Miloš Vystrčil.

Přílohy