Zápisník z Malé Strany

22.07.2013

Týden | Rubrika: Aktuálně | Strana: 24 | autor: Miroslav Korecký


Premiér Jiří Rusnok se s tím nepáře: ve vládním manuálu s honosným názvem Mise vlády – hodnoty a pravidla naší služby přikázal svým ministrům nadhled, radost a humor. Už teď se z té zvláštní partičky popadáme za břicha. * Exministra financí Miroslava Kalouska rozhořčilo odvolání některých náměstků Rusnokovými ministry. „Za posledních dvacet let žádná slušná vláda nedělala zásadní personální změny do té doby, než dostala důvěru,“ tvrdí. Asi zapomíná na to, že sám v roce 2006 hned v den jmenování Topolánkovy vlády nahradil náměstka Hejduka svým kamarádem Janotou a v roce 2010 v den příchodu do Nečasovy vlády vyhodil náměstka Málka, protože byl lidovec. * Nástupu Marie Benešové na spravedlnost se vzepřel i elektronický Bůh: centrální portál Justice.cz včetně ministerských e-mailů a soudních rejstříků totálně zkolaboval. Mluvčí to vysvětlila morálním opotřebením, ale není úplně zřejmé, čeho nebo koho. * „V některých věcech jsem trošku vznětlivější a prchlivější,“ přiznal se hradní kancléř Vratislav Mynář. Trochu se obáváme, že zrovna toto nejsou jeho nejhorší vlastnosti.

Těžko se vysvětluje, že je to fakt čirá náhoda, ale právě v době, kdy jdou represivní složky po politicích jako slepice po fl usu, schválili poslanci zákon, který zlepšuje podmínky vyšetřovací vazby. * Chudák TGM už zase rotoval ve svém lánském hrobě. Do úst si ho totiž vzal klubový ataman KSČM Pavel Kováčik, když citoval jeho „Nebát se a nekrást“. Kromě toho se dovolával i Pánaboha, ale tím asi myslel Lenina. * „O důvod víc, proč jsme se měli rozpustit,“ komentovala véčkařská kynoložka Kateřina Klasnová fakt, že ve stejný den, kdy sněmovna nespáchala sebevraždu, ještě zrušila zvýhodnění poplatků za psy pro důchodce.

Léto v horní komoře je pestré a hektické. Senátorka Božena Sekaninová věnovala (nebo snad přímo upekla?) dort jako první cenu do tomboly na oslavu 15 let existence domova pro seniory v Tovačově. * Senátor Miloš Vystrčil zaútočil na voliče z druhé strany – a vysadil pamětní strom při příležitosti 30. výročí založení mateřské školy ve Slavonicích. * A notorický kuřák Jaroslav Kubera se naprosto znevěrohodnil výrokem „Nejsem fanda trafik“.

Přílohy