Zápisník z Malé Strany

04.11.2013

Týden | Rubrika: Aktuálně | Strana: 29 | autor: Miroslav Korecký


Vláda a prezident

V březnu na oslavě vítězství v hradní volbě se znavený Miloš Zeman objímal s jakýmsi korpulentním chlapíkem a sliboval mu, že z něho jednou bude generál. Z chlapíka se vyklubal Jaroslav Vodička, vyhozený z KSČ a z armády – a teď se od Zemana dočkal medaile Za zásluhy. Generálské frčky asi přijdou později. * Bývalá vicepremiérka Karolína Peake má se svým nepřechýleným příjmením dodnes trable. Po tvrzení Andreje Babiše o „schůzkách Peake s Hávou“ musí pracně prokazovat, že se s šéfem Omnipolu nikdy nesetkala ona, její muž ani žádný z jejich nezletilých synů. * Nejvyšší bobošíkovec Václav Klaus jde po kdysi své ODS jako čuba baskervillská: ještě po volbách do polomrtvé partaje kope, že se má zbavit havlismu.

Sněmovna

Paradox posledních dnů: Bohuslav „Chris“ Sobotka je nejzápornějším kladným hrdinou v dějinách westernu. A Michal „Calvera“ Hašek padouchem s nejkladnějšími úmysly: zbavit ČSSD strašně špatného předsedy. * Plzeňský hejtman a muž se vždy řádně nasliněným prstem Milan Chovanec obohatil český politologický slovník. O pučistickém usnesení předsednictva ČSSD řekl, že je už zkonzumované. Tedy něco jako Benešovy dekrety: platné, ale vyhaslé. * Mediální politik Martin Komárek nosí i po volbách erární košile s logem ANO 2011, čímž chce zřejmě Andreji Babišovi naznačit, aby mu k bídnému poslaneckému platu připlácel více. * Pro poslancosenátora Tomia Okamuru to budou kruté týdny: Poslanecká sněmovna ještě nezasedá a schůzí Senátu se už účastnit nesmí.

Senát

Předseda klubu ČSSD Petr Vícha v Senátu prohlásil: „Ne každý, kdo je sociální demokrat anebo hájil někdy barvy sociální demokracie, musí být lump.“ Ovšem tvrdí to bez jakéhokoli důkazu, takže kdo nevěří, ať tam běží. * Senátor ODS Miloš Vystrčil obvinil na schůzi komory vlastní, tedy pravou část senátní sestavy, že je nedoslýchavá. „Poškodili si sluch šustěním nakradených bankovek,“ smečoval by soudruh Grebeníček, být též senátorem. * Senátor ČSSD Pavel Lebeda je zvláštní člověk. Zcela vážně vyhlásil, že si přeje být odposloucháván, protože by se hned cítil bezpečněji. Tak prosíme osvědčené duo Ištvan–Šlachta, jestli by to nešlo zařídit.

Přílohy