Zástupci obou komor Parlamentu ČR jednali se členy Konference předsedů Evropského parlamentu o tématech českého evropského předsednictví

16.06.2022

senat.cz | 16:17 | Autor: Lada Faldynová


V Lichtenštejnském paláci se v kontextu nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU (CZ PRES) konalo jednání zástupců obou komor českého parlamentu se členy Konference předsedů Evropské parlamentu. Za Senát se setkání účastnili jeho předseda Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Růžička, předseda senátního evropského výboru David Smoljak, jeho místopředseda Jiří Čunek, jeho člen a zároveň předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra a senátor a zároveň ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, který evropskou delegaci za českou stranu doprovázel na její návštěvě v Praze. Přítomni byli také zástupci dolní parlamentní komory v čele s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Pracovní návštěvu zástupců Evropského parlamentu v Praze vedla jeho předsedkyně Roberta Metsola. Debata se zaměřila zejména na témata, která budou provázet nadcházející české předsednictví a to kontext ruské války na Ukrajině a odolnost EU ve všech ohledech.

„Pokud dnes čelíme válce na Ukrajině nebo pokud jsme ohroženi tím, že není zajištěna naše energetická nebo potravinová bezpečnost, tak to má své důvody. Evropská civilizace a Evropská unie funguje dobře a žije v relativním blahobytu právě proto, že dbáme na základní hodnoty, na kterých EU stojí a které jsou základem našeho žití. Je důležité, aby všude fungovaly svobodné volby a abychom měli nezávislé instituce. Pokud se bavíme o energetické bezpečnosti, tak obavy ze zdražení energií jsou dílem toho, že jsme se příliš navázali na totalitní systémy a tím porušili naše základní hodnoty,“ uvedl ve svém proslovu předseda Senátu Miloš Vystrčil. Zároveň poděkoval Evropskému parlamentu za přístup k Ruskem napadené Ukrajině a zastavení investiční smlouvy s Čínou. Svůj projev zakončil poselstvím: „Přeji nám, abychom to období, kdy bude mít Česká republika čest být předsednickou zemí Evropské unie, obstáli a to společně a silnější,“ dodal.

Roberta Metsola při své řeči vyzvedla důležitost tohoto prvního oficiálního setkání v rámci CZ PRES. Stěžejními tématy nadcházejících měsíců, kdy bude Česko předsedat Radě EU, bude podle předsedkyně Evropského parlamentu také digitalizace, ceny energií, inflace a s tím související sociální a ekonomické dopady. 

Za priority českého předsednictví považuje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové mimo jiné energetickou bezpečnost, obranu svobodných institucí, zbavení se závislosti na Rusku nebo Východní partnerství i možné rozšíření Evropské unie.

Setkání se zástupci obou komor Parlamentu ČR předcházela schůzka předsedkyně EP Roberty Metsola s premiérem Petrem Fialou, po jednání míří na debatu se studenty Univerzity Karlovy na téma Budoucnost Evropy. Konference předsedů Evropského parlamentu tradičně navštěvuje členský stát, který se chystá na převzetí předsednictví. 

 

Odkaz na článek.

Přílohy