Zástupci taiwanského parlamentu v Česku

18.07.2022

ČT 24 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Taiwanský předseda parlamentu zahájil návštěvu Česka. Jednat bude o spolupráci obou zemí v oblastech technologií anebo ekonomiky. Delegace setkala s představiteli sněmovny a Senátu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Taiwan je vyspělá průmyslová země, která disponuje chytrými technologiemi, která vyvíjí umělou inteligenci, a to je přesně směr, kterým by měla jít i Česká republika. Měla by se změnit v zemi, která vyrábí výrobky s vysokou přidanou hodnotou, která vyrábí finální výrobky, a nikoliv, která jenom montuje a připravuje komponenty pro finální výrobky, které se vyrábí potom jinde v Evropě nebo ve světě.


You SI-KUN, předseda Legislativního dvora Taiwanu
--------------------
Naše cesta do Česka má mnoho cílů. Mimo jiné chceme udržovat přátelské vztahy mezi našimi zeměmi, chceme udržovat výměnu mezi Legislativním dvorem a českým Senátem, chceme rozvíjet demokracii a prohlubovat kulturní spolupráci, spolupráci v oblasti vědy a technologií a prohloubit taky ekonomickou výměnu.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Předseda Senátu společně se svým taiwanským protějškem dopoledne uctil na vinohradském hřbitově památku bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho jméno oba politici zmínili několikrát i na tiskové konference.

Petr KOZLÍČEK, redaktor
--------------------
Zmiňovali ho především ve spojení s demokratickými principy a také s pomoci druhým, a to nejenom člověk člověku, ale i stát státu.

Přílohy