Zeman podepsal zákon o DPH a o zdravotním pojištění

23.12.2014

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 7 | autor: Jiří Vavroň


Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí bleskově podepsal dva Senátem vrácené zákony, prakticky jen několik hodin poté, co byly v Poslanecké sněmovně schváleny.

Zeman podpisem zareagoval na situaci, kdy statisíce drobných podnikatelů jen pár dní před koncem roku nevěděly, zda budou, či nebudou platit dan z přidané hodnoty. Poslanci totiž až včera definitivně schválili novelu zákona, podle níž limit pro povinnost odvádět DPH zůstane v roce 2015 na miliónu a neklesne na 750 tisíc korun. Oddechnou si i developerské firmy, protože Sněmovna o rok odložila zavedení 21procentní daně na stavební pozemky.
Druhý zákon zase umožňuje, aby zdravotní pojišťovny nezveřejňovaly individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče a vážně nemocní pacienti mohli být v lázních o týden déle.
Odložení zavedení 21procentní daně z přidané hodnoty na stavební pozemky o rok, jak ve vráceném zákonu navrhl Senát, podle senátora Jiřího Oberfalzera (ODS) pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků. Jinak by prodejci pozemků museli jejich cenu bez přijetí odkladu od příštího roku o pětinu zvýšit.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož ministerstvo původní zákon zpracovalo a předložilo, změny navržené senátory podpořil.

Snížená DPH i pro bezlepkové potraviny

To vyvolalo bouřlivou reakci opozice. „Tady vidíte skutečnou legislativní kvalitu ministerstva financí,“ prohlásil místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Pro senátní verzi zákona následně hlasovalo 137 poslanců napříč politickým spektrem, zákon nepodpořili poslanci za TOP 09 a ODS.
Senátní novela současně změkčila původně navržené podmínky pro nově zavedená kontrolní hlášení k dani. Firmy tak budou hlášení posílat do 25. dne následujícího měsíce, zatímco živnostníci jednou za čtvrt roku. Jak řekl při zdůvodňování změn poslancům senátor Miloš Vystrčil (ODS), delší interval pro podávání kontrolních hlášení se bude týkat zhruba 231 tisíc drobných podnikatelů a živnostníků.
Původní návrh zákona pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením. Novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskyt -nutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Novela také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zavádí suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.
Schválená předloha podle představitelů vládní koalice výrazně pomůže v boji proti daňovým únikům. O tom ale není přesvědčena pravicová opozice, která zákon považuje za zvýšení administrativní zátěže pro podnikatele a podnikání.

V lázních o týden déle

„Tento zákon by měl ochránit poctivé živnostníky před těmi nepoctivými. Ano, by měl. Tak jako cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly. Skutečnost bude taková, a ještě to poznáme v povolebním období, že ti nepoctiví najdou způsob, jak to obejít, ti poctiví tím budou zatíženi. Myslíte, že kdyby to bylo tak zázračné a tak skvělé, tak země, které pan ministr dává rád za příklad, jako třeba Rakousko nebo Německo, už by to dávno nezavedly?“ řekl v debatě místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslanci včera schválili rovněž i senátní verzi takzvané lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta umožňuje, že zdravotní pojišťovny nebudou zatím muset zveřejňovat individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče.
Předloha rovněž prodlouží některým pacientům pobyty v lázních na účet zdravotní pojišťovny a má přinést lázeňství asi půlmiliardu korun ročně navíc.
Pacienti po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí by mohli jezdit do lázní na účet zdravotní pojišťovny i na čtyři týdny místo nynějších tří. Děti budou pobývat v lázních vždy alespoň čtyři týdny.
Pobyt, i opakovaný, se pacientům prodlouží jen na základě posouzení zdravotního stavu. Při těžkých a závažných nemocech by léčba trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení.

Zboží s desetiprocentní sazbou DPH

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti. Radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě – určené pro zdravotní a veterinární služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní a veterinární lékařské účely. Tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Mimo zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy. Výrobky a suroviny pro výrobu potravin určených lidem s celiakií nebo fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto položky musí splňovat požadavky nařízení Evropské komise z roku 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku.

Přílohy