Žena Vysočiny: Poklady jako Podjavořičan je třeba udržovat

11.03.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Rozhovor

Umělecká vedoucí folklorního souboru Podjavořičan Jana Návratová z Telče ovládla krajské kolo soutěže Žena roku.

* Překvapilo vás vítězství?

V první řadě jsem byla v šoku. Nominovaných žen bylo šest, takže jsem vůbec nečekala a vlastně ani nedoufala, že bych tu anketu mohla vyhrát. Když jsem se to ale dozvěděla, tak jsem byla v šoku, ve kterém jsem vlastně ještě pořád a vzpamatovávám se z něj.

* Vnímáte vítězství jako ocenění své práce? Máte ambice vyhrát i celostátní kolo?

To víte, že to člověka potěší. Na druhé straně si ale myslím, že v celostátním kole šance a naděje na to, že bych vyhrála opět, není. Vezměte si, že vítězka z Prahy měla o mnoho více hlasů než já. Myslím, že v této anketě hraje velkou roli právě i velikost města, protože, když to vezmeme logicky, tak čím větší město, tím více lidí tu danou kandidátku zná.

* Víte vůbec, kdo vás do soutěže přihlásil?

Do ankety mne navrhoval senátor Miloš Vystrčil, pak už to bylo na lidech. Záleželo jen na nich, pro kterou z žen budou hlasovat.

Nakonec jsem zvítězila, ale že bych se v tomto směru nějak angažovala, to vůbec ne. Netuším, kdo všechno pro mě hlasoval.

* Ocenění přišlo v roce, ve kterém Podjavořičan slaví 25 let existence. Jak čtvrtstoletí fungování souboru hodnotíte?

Co k tomu mám říct. Samozřejmě jsem ráda, že se podařilo dát dohromady kolektiv lidí, kteří jsou schopní a ochotní bez jakéhokoliv nároku na odměnu dělat. Vezměte si, že v počátcích souboru nás bylo kolem dvaceti a teď je nás 45.

* Nemáte strach o budoucnost souboru, když děti raději zůstávají u počítačů a televize?

Právě kvůli tomu jsem ráda, že takové problémy nemáme a fungujeme dál. Dohromady máme přes 100 členů. Náš soubor netvoří jen Podjavořičan, který je už pro ty starší, ale také Kvítek a Kvíteček, kde jsou děti od 3 do 14 let, a těch v současnosti máme 67. Jsem opravdu ráda, že takhle fungujeme. Podle mého je třeba poklady, které tu nechali naši předkové, dál rozvíjet a udržovat, zvlášť v dnešní přetechnizované době.

Přílohy