Získal Nobelovku, Vysočina o něm neví

13.06.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Antonín Zvěřina


Již před devíti lety získal rodák z Vysočiny Nobelovu cenu. Nyní mu jeho domovská obec chystá poctu – udělení čestného občanství.

Jediný držitel Nobelovy ceny za mír z České republiky pochází z Vysočiny, konkrétně ze Starče u Třebíče. Ing. František Pernička CSc. ji získal v roce 2005 společně s týmem, který pracoval pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii ve Vídni.
Svému slavnému rodákovi chce vzdát poctu jeho rodné městečko v sobotu 26. července v 16 hodin na stařečské radnici, kdy mu udělí in memoriam čestné občanství.
„Samozřejmě mě mrzí, že se toto ocenění uskuteční až v době, kdy František Pernička není mezi námi,“ netajil starosta Starče Čestmír Linhart. Přiznal, že z okolí nositele Nobelovy ceny se určité signály k tomuto aktu objevovaly již v minulosti.
Bezprostředně po udělení ceny o tom ovšem věděl jen úzký okruh lidí. Pernička se o tom nezmiňoval, a proto tato významná skutečnost ušla pozornosti. „Vypadá to tak, že lidé, kteří něco dokázali, se svými úspěchy nechlubí,“ přemítal stařečský starosta.
Jeho slova ostatně potvrzuje i fakt, že o ocenění F. Perničky neměl ponětí ani nikdo z regionálních politiků. Senátor a exhejtman Miloš Vystrčil se tuto informaci dozvěděl až od redakce JL. „Přiznám se, že je to pro mě novinka,“ reagoval s dodatkem, že je jistě dobře, že na významného vědce nezapomněli v jeho rodné obci. „Určitě není od věci, aby se dílo a význam Františka Perničky projednalo i na krajské úrovni,“ sdělil M. Vystrčil.
O Františku Perničkovi se nevědělo ani na krajském úřadě. „Skutečně jsme o něm neslyšeli, ale je dobře, že alespoň rodná obec si jej připomene,“ sdělila na dotaz JL mluvčí kraje Eva Neuwirthová, která připustila, že se osobou vědce budou zabývat.
Rodina Perničkova má stále ke Starči blízký vztah, v rodném domě má jeho bratr Josef chalupu a často na ni z Jihlavy, kde podniká, zajíždí.
Slavného rodáka ve Starči vnímají spíš obyvatelé staršího věku. 


Mladí mají jiné zájmy a tato záležitost je míjí. „Ti, co ho znali, velice oceňují, že tento člověk toto ocenění dostane,“ zdůraznil Linhart.
Naznačil, že během této slavnosti dostanou další významní rodáci čestné plakety, například plavec a olympionik Tomáš Fučík či třebíčský děkan Jiří Dobeš.
Starosta Linhart by se nebránil, kdyby se na rodném domě Františka Perničky odhalila pamětní deska, ale o tom se musí domluvit s jeho bratrem Josefem.
Pokud jde o jeho bývalé spolupracovníky, kteří se na ceně podíleli, již nikdo z nich není mezi živými. „Což nijak nesouvisí s jejich prací,“ zdůraznil starosta Linhart.
Bratr Františka Perničky Josef upozornil, že František byl Stařečák tělem a duší. „Když pracoval ve Vídni a zajížděl do Prahy, nikdy neopomněl se alespoň na chvíli v obci stavit,“ naznačil ve svém vyjádření pro JL. Myslí si, že on tak blízký vztah k obci nemá.
„Pokud bych měl bratra charakterizovat, byl to výjimečně chytrý člověk a velice skromný,“ poznamenal. Doplnil, že na svých četných zahraničních cestách nejen pracoval, ale snažil se i onu zem poznat blíž.
„Pamětní deska na jeho rodném domě? Tak to vážně nevím. Myslím si, že by si to bratr při jeho skromnosti ani nepřál. On na takové věci opravdu nebyl,“ dodal Josef Pernička.

***

František Pernička * 11. 6. 1948 Třebíč, † 2. 1. 2010 Praha

František Pernička

?? Rodák ze Starče, absolvent třebíčského gymnázia a fakulty jaderného a fyzikálního inženýrství na ČVUT Praha. ?? Po ukončení studia pracoval v Ústí nad Labem v nemocnici na oddělení nukleární medicíny jako lékařský fyzik. V roce 1973 se vrátil do Prahy a začal pracovat v Ústavu dozimetrie záření, kde působil až do roku 1994. ?? Zabýval se výzkumem a vývojem dozimetrických metod a jejich aplikací v oblastech radioterapie a radiologie. Od roku 1997 zastával místo konzultanta Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni. ?? V roce 2005 získala společnost a tým, ve kterém pracoval, Nobelovu cenu za mír. Byl uznávaným expertem EU v oblasti dozimetrie v životním prostředí a členem řady mezinárodních i domácích odborných organizací.

Čeští laureáti Nobelovy ceny ?? Jaroslav Heyrovský 1959 - Nobelova cena za chemii ?? Jaroslav Seifert 1984 - Nobelova cena za literaturu

Přílohy