Zítra uplyne 10 let od úmrtí Václava Havla

17.12.2021

Seznam.cz TV | 19:25 | Pořad: Večerní zprávy


Žaneta SLÁMOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra uplyne 10 let od úmrtí Václava Havla. Už dnes se ale konaly na několika místech vzpomínkové akce. Výročí si připomínají osobnosti z politiky, kultury i občanské iniciativy. Dodnes je Václav Havel symbolem svobody a demokracie. Na jeho počest se konají výstavy, promítání nebo besedy.

Berenika DUŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Zakázaný umělec, signatář Charty 77 a ochránce lidských a občanských práv. Václav Havel byl ale především posledním československým a prvním českým prezidentem. Získal i řadu ocenění jako Řád Bílého lva a několikrát byl navržen na Nobelovu cenu míru.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu
--------------------
Václav Havel pro mě je člověk, který nám připomíná minulost a odvážné lidi, kteří mají velkou zásluhu na tom, že jsme úspěšně 17. listopadu 89 nastoupili cestu ke svobodě a demokracii.


Berenika DUŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Na počest Václava Havla se už dnes konala řada připomínkových akcí, přestože desetileté výročí jeho úmrtí připadá až na zítřek. Třeba na Václavském náměstí dnes odhalili pamětní desku. A vzpomínalo se i na Praze 6, kde Václav Havel 2× žil a je čestným občanem městské části. Vzniklo tady velké srdce, kam lidé chodili zapalovat svíčky. Berenika Dušková, televize Seznam.

Přílohy