Naděje, Víra, Pokoj a Láska

01.01.2015

Nevím, sám se občas přistihnu, že nějak postupně přestávám mít schopnost si uvědomit, že Advent by ani tak neměl být obdobím materiální přípravy Vánoc, ale spíše obdobím jakési duchovní přípravy na Vánoce a možná nejen na Vánoce.


Přitom již samotné názvy čtyř svící na adventním věnci Naděje, Víra, Pokoj a Láska nás jasně vyzývají spíše než ke shánění hromady dárků a dostatku jídla a pití k tomu, abychom se nad končícím rokem zamysleli a užili si klidu a pohody.

Naše křesťanské tradice nás navíc vedou také k tomu, abychom si vždy na konci roku udělali pořádek ve svých srdcích, abychom pamatovali na život a to nejen na současný život náš a našich blízkých, ale i na život budoucí. Měli bychom si také narovnat své vztahy, splnit dané sliby a pomoci těm, kteří pomoc potřebují.

Samozřejmě nikdy nic neplatí úplně doslova, vždyť jednou z nejkrásnějších vánočních chvílí je právě radost dětí a dalších našich blízkých z vánočních dárků a naše radost z jejich radosti.

Možná jsme si někteří zvykli to brát jako samozřejmost, ale pokud můžeme trávit svátky vánoční, kde chceme a navíc s lidmi, se kterými chceme, patříme mezi Ty, co mají opravdu velké štěstí.

A tak si dovolím na závěr nám všem popřát do roku 2015 především právě to zdraví a štěstí

Přílohy