Odpověď senátora Miloše Vystrčila na dotaz redaktora MF Dnes M. Mareše

10.08.2011

Dobrý den, vážený pane senátore, sledujete situaci v Dobroníně? Jaký ve Vás budí Dobronín pocity?


Dobrý den,

vážený pane senátore, sledujete situaci v Dobroníně? Jaký ve Vás budí Dobronín pocity?

Díky za Vaše vyjádření
Miroslav Mareš

 

Dobrý den. Dnes jsem Dobroním navštívil. Prohlédl jsem si jak lokalitu Budínka, tak lokalitu "U viaduktu". Navštívil jsem pana starostu Dobronína Jiřího Vlacha a vyslechl si jeho názor na celou situaci.

Jako podstatné vnímám tři věci:

1. Pan Litavský podle toho, jak se při rozhovoru se mnou cca před měsíce vyjádřil, chce svým konáním dosáhnout v lokalitě Budínka trvalé umístění pamětního (vzpomínkového) kříže, který by připomínal všechny zrůdnosti a negativní důsledky druhé světové války. Tedy jak průmyslové vraždění nacisty, kteří válku vyvolali a masové vraždění započali, tak případně všechny další zbytečné oběti druhé světové války.

2. Zastupitelstvo obce (včetně pana starosty) nic nenamítá proti umístění pamětního - vzpomínkového kříže, kamene apod. v lokalitě Budínka, pokud to bude v souladu se zákony. Tak vyznívá platné usnesení zastupitelstva Dobronína i dnešní vyjádření pana starosty.

3. Zastupitelstvo obce souhlasí se vznikem hrobu na místním hřbitově se standardním náhrobkem, na kterém budou jména identifikovaných z odkrytých hromadných hrobů na katastrálním území obce Dobronína a souhlasí také s uvedením počtu dalších obětí, které se nepodařilo (nepodaří) identifikovat.

Dle mého názoru je možné při takto definovaných pozicích a vyslovených názorech poměrně rychle dosáhnout rozumného řešení a uzavření celé události, pokud se o to budou obě strany opravdu snažit. Samozřejmě je možné proti sobě donekonečna bojovat, což nikomu nepomůže a jménu obce jednoznačně ublíží. 

Přílohy