Okuste dotek Afriky, doporučuje senátor Vystrčil

30.07.2012

„Nemusíte nutně do Afriky, abyste se jí dotkli. Nechte Afriku, aby se dotkla vás...“ Poutavé heslo láká na druhý ročník festivalu africké kultury, který se uskuteční 4. srpna 2012 v Novém Městě na Moravě.


Kulturní akci Doteky Afriky, nad kterou převzala záštitu předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslava Němcová, podpořil také senátor Miloš Vystrčil. „Na festivalu nejvíce oceňuji odvahu a odhodlání organizátorů poskytnout zájemcům z široké veřejnosti možnost se seznámit s Afrikou i z těch méně známých úhlů pohledu. Pro vytvoření uceleného názoru je to ta nejlepší cesta.“ uvedl pochvalně na adresu afrického festivalu senátor Miloš Vystrčil.

Festival, jehož podtitul zní „setkáváním k toleranci“, si vytyčil představit umělce a hudebníky, kterých se Afrika bytostně dotýká. Návštěvníci akce se můžou těšit na zajímavé workshopy, hudební vystoupení, přednášky a výstavy. Moderní africký tanec jim například předvedou uznávaní tanečníci, kteří vystupují po celé Evropě. Další zájemci se zase naučí rapovat pod dohledem profesionála nebo si vyzkouší pletení afrických copánků. Hlavním hostem letošního ročníku je uznávaná skupina Percussion Mania z Burkiny Faso, která se pyšní několika mezinárodními cenami.

Festival Doteky Afriky vznikl ve snaze seznámit českou veřejnost se zcela odlišnými africkými kulturami. Usiluje tím o zvýšení povědomí o jejich společnosti, kultuře, umění a hodnotách. Navíc chce prolomit jednostranný negativní obraz Afriky v očích české veřejnosti, která ji vnímá pouze v souvislosti s chudobou, nemocemi či válkami, jak ji často představují česká média. První ročník kulturně-hudebního festivalu se uskutečnil v srpnu roku 2011.

Přílohy