Papežštější než papež

01.09.2012

Ceny energie, možné úspory energie, nakládání s energií a s tím spojené povinnosti nás zajímají čím dál více. Možná i proto byla vydána evropská směrnice 2010/31/ES o energetické náročnosti budov, jejíž účel vydání je na první pohled logický a bohulibý.


Zjednodušeně řečeno tato směrnice říká, že je nutné, aby členské státy EU začaly co možná nejdříve stavět budovy, které jsou co možná nejméně energeticky náročné a že veřejné budovy - rozumějme státní úřady, instituce, školy apod. musí jít příkladem.

Vždy, když je vydána nějaká evropská směrnice, je nutné její obsah zapracovat (implementovat, transponovat) do českého práva. V případě zapracování evropské směrnice o energetické náročnosti budov do našeho zákona o hospodaření energií se podle mého názoru stalo přesně to, co většinu z nás rozčiluje a zlobí - byli jsme papežštější než papež.

Namísto toho, abychom se snažili do našeho zákona o hospodaření energií zapracovat pouze evropskou směrnicí vynucené požadavky kladené téměř výhradně na nové budovy a případně na budovy až když se budou prodávat nebo pronajímat, postupovali „transponující“ úředníci podstatně velkoryseji.

Například snahu zavést českým zákonem o hospodaření energií povinnost, že energetický průkaz budou muset mít od 1. ledna 2019 úplně všechny bytové domy v České republice, tedy nejen ty, které se budou prodávat nebo znovu pronajímat, nemohu nazvat jinak než „oslavou“ byrokracie a  rozhodováním za majitele a nájemníky stávajících bytových domů a bytů.

Vezmeme-li navíc v úvahu, že vydání energetického průkazu, který by měl charakterizovat energetickou náročnost budovy – její izolační a další vlastnosti, nebude žádnou lacinou záležitostí, odhadovaná cena nebude rozhodně menší než 5 tisíc korun a uvědomíme-li si zároveň, že bytových domů je v České republice asi 200 tisíc, vychází celkové minimální náklady na energetické průkazy vyšší než jedna miliarda korun.

A tady se nám kruh uzavírá. Není to „Brusel“, ale my sami, kdo si v tomto případě, pokud bude zákon i přes veto prezidenta schválen, způsobí zbytečný nárůst byrokracie a výdajů. Že minimálně část z nich bude vynaložená zbytečně a že půjde z rozpočtů obcí a také z kapes majitelů bytových domů a bytů je asi zřejmé.

Miloš Vystrčil, senátor

Přílohy