Peru - čtvrtý den: Tancující Cusco

02.06.2014

V pátek jsme vstávali již v pět hodin ráno, abychom se stihli během dopoledne dopravit z Limy do Cusca. Po asi devadesátiminutovém letu z Limy jsme vystoupili v bývalém hlavním městě říše Inků v Cuscu. Do Cusca jsme cestovali na speciální pozvání starosty Cusca Luise Floréze Garcíi a musím přiznat, že celá návštěva stála za to.


Již v Limě jsme byli upozorňování na to, že nadmořská výška Cusca (3 200 m) působí návštěvníků, kteří jsou zvyklí na nižší polohy obvykle problémy. Ihned po příletu se pravdivost tohoto tvrzení jasně ukázala. Bez uvedení konkrétních jmen si dovolím pouze poznamenat, že přes přípravu preventivním polykáním zaručeně pomáhajících prášků nebo následné žvýkání listů koky či cucání speciálních bonbónů, které lze v Cuscu normálně koupit, byla po příletu část naší výpravy devastována bolestmi hlavy, zvýšenou únavou i problémy s dýcháním.

Přesto jsme nakonec přijetí u starosty Cusca a radních absolvovali úspěšně. Naší návštěvě byla věnována mimořádná pozornost a debata byla opět o životním prostředí, devastaci lesů, neoprávněné těžbě, cestovním ruchu. V závěru se dostalo i na Prahu, a následně i na mé rodné město Telč, které je stejně jako Cusco součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Za největší přínos návštěvy Cusca osobně považuji možnost se přímo seznámit s fungováním, byť unikátních, tak provinčních měst a se způsobem fungování samospráv. Vzhledem k existenci lokálních daní je v Peru význam krajů i měst velký a často pro normální život občana rozhodující. Paradoxně to dokazovala i demonstrace, která se v době naší návštěvy konala před jednou z městských budov.

V odpoledních hodinách jsme potom ještě znovu vyřizovali s představiteli peruánské Národní vodohospodářské správy možnosti realizace česko-perunské investice ve výši cca 200 miliónů dolarů. Ukázalo se, že i v Peru „fungují e-maily“ a že našimi dotazy položenými v úterý a připomenutými ve čtvrtek se Peruánci skutečně intenzivně zabývají.

Během pozdního odpoledne až večera jsem se opět přesvědčil, že tvrzení, že Peruánci mají tanec a hudbu v krvi je stoprocentně pravdivé. Z ničeho nic jsme se při podvečerní procházce stali svědky neuvěřitelného tanečního průvodu. Průvod tancujících mladých žen a mužů procházel městem. Podívaná to byla úžasná, barevná, dynamická, plná masek, mládí, energie.

Přes všechnu nádheru jsem již vděčný za klid na hotelovém pokoji. Ty z nás, kteří měli zájem a zaplatili 400 dolarů, čeká zítra Machu Picchu. V neděli se vracíme do Limy a máme naplánováno neformální jednání s českými krajany. V pondělí nás čeká nejbohatší provincie Callao a setkání s představiteli provincie (kraje), a potom již večer odlet do Česka.

 

Dne 30 5. 2014, tedy v pátek ve 23,00 hodin peruánského času (tj. v sobotu v 6,00 hodin českého času) Miloš Vystrčil

Přílohy