Petrkov

27.05.2020

Psal se rok 2008 a pomalu končila druhá volební čtyřletka krajských zastupitelů Vysočiny. Osobně jsem prožíval velmi hektické a přitom velmi krásné období svého života, byl jsem hejtmanem Vysočiny a doslova každý den jsem stále znovu a znovu zjišťoval, že žijeme v kouzelném kraji.


O Vysočině, jejím charakteru a roli jsem již tenkrát stejně jako dnes často přemýšlel. Říkal jsem si, že by stálo za to zkusit Vysočinu okolí - světu i pro sebe popsat, namalovat, vykřičet tak, aby každý, kdo chce, měl možnost rychle nasát a pochopit její kořeny i charakter.

Jak to v takových případech bývá, nakonec jsme nepřišli na nic nového. Tehdy v tom roce 2008 vznikla se souhlasem Františka X. Halase a Jana Halase a bratrů Daniela a Jiřího Reynkových útlá knížečka s názvem „Já se tam vrátím …“.

Obsahem této knížečky, která byla vydána nákladem pouhých 300 kusů, nebylo nic více než hymna Vysočiny - báseň Františka Halase „Já se tam vrátím“ doplněná ilustracemi geniálního Bohuslava Reynka.

Celé si to dnes dovoluji napsat ze dvou důvodů. Tím prvním je, že si letos připomínáme 20 let od vzniku Kraje Vysočina a stojí tedy za to si připomenout i některé osobnosti s Vysočinou a jejím charakterem neodmyslitelně spojené, a tím druhým důvodem je, že nám asi nemůže být jedno, že vysočinský selský zámeček nebo chcete-li selská tvrz v Petrkově- kdysi legendární a přitom nenápadné poutní místo - sídlo Reynků na Vysočině - je na prodej.

Vím, slovy Františka Halase by se asi dalo napsat, že naše Vysočina stejně jako celá naše země právě nyní tak trochu „koktá a kucká“, ale jeho báseň potom dál pokračuje a Halas píše, „že jednoho dne vykukující kukačka zjistí, že je vše připraveno, bezpečno …“

Tak možná ještě popřemýšlejme, nemá patřit selská tvrz v Petrkově kraji, Kraji Vysočina?

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

Přílohy