Podivná doba

26.01.2021

Po dlouhé době jsme s manželkou trávili Silvestra sami ve dvou, pokud tedy za další plnohodnotné účastníky našich „silvestrovských oslav“ nebudu s trochou nadsázky považovat také televizi, počítač a zejména mobilní telefon.


Žijeme opravdu v podivné době, kdy máme na jedné straně zakázány dělat běžné věci, bez kterých jsme si život v posledních letech nedovedli představit. Zároveň jsme nuceni v zájmu ochrany zdraví a zachování alespoň minimálních sociálních kontaktů prohlubovat svoji závislost na zařízeních, která jsou schopna na dálku na náš pokyn přenášet zvuk a obraz.

Musím se tady poklonit mnohým seniorům, kteří se během krátké doby naučili používat chytré telefony nebo počítače a se svými dětmi a vnoučaty komunikují na dálku téměř dokonale. Velká poklona a uznání pro Vás babičky a dědečkové.

Sebevzdělání, které museli absolvovat někteří rodiče, aby mohli společně s učiteli zajistit výuku svých dětí na dálku, rovněž zaslouží udělení medaile pro každého takového rodiče.

Přesto asi všichni cítíme, že fyzický kontakt a rozhovor z očí do očí je nenahraditelný. Člověk je zkrátka tvor společenský, a přestože jsme úspěšně absolvovali zasedání krajského zastupitelstva, na kterém náměstek Miroslav Houška na dálku excelentně představil návrh rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2021 a zodpověděl všechny dotazy, byli bychom všichni raději, kdyby mohl být s námi v jednacím sále.

Co bude tedy dál? Cestu k normálnímu svobodnému životu máme ve svých rukách. K rouškám, rozestupům a dodržování dalších pravidel přibývá postupně i možnost očkování. Bohužel, zatím vakcíny není dostatek. Co mě naopak těší, je aktivita Kraje Vysočina při přípravě očkovacích center. Velmi prosím, abychom se snažili vytvořit podmínky pro očkování ve všech typech zdravotnických zařízení, která jsou ochotná a schopná nyní nebo v budoucnu očkovat. Je to pro nás pro všechny důležité. Mějte se pěkně a držme se.

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

 

Zveřejněno v Novinách Kraje Vysočina - Leden 2021. 

Přílohy