Problémy se zadlužením, s kým a kde se poradit.

19.09.2011


Již několikrát v době své "senátorské praxe" jsem se setkal s lidmi, kteří se potřebovali poradit, neboť se ocitli v poměrně tíživé finanční situaci a  museli řešit různé dluhy nebo již přímo následky svých dluhových problémů.

Pokud se člověk touto problematikou nezabývá, není vždy úplně jednoduché poradit nehledě nato, že skutečně není má senátorská kancelář na řešení těchto problémů ani připravena ani nastavena. Na druhé straně z poptávky po tomto typu rad je zřejmé, že je žádoucí, aby se v případě potřeby mohl občan, který se dostal do dluhových problémů, někde informovat a požádat o radu. Za tímto účelem si jako přílohy tohoto mého krátkého článku dovoluji připojit dva informační soubory. Možná, že někomu ze čtenářů informace v nich obsažené mohou pomoci.

Názvy a obsah přiložených souborů:

První soubor má název "Dluhy 1.pol.2011.doc" a stručně popisuje stav v dluhové problematice ČR za první pololetí roku 2011 včetně stručného popisu rizik nejtypičtějších situací, ve kterých se může dlužník ocitnout.

Druhý soubor má název "SeznamOP_aktuální15.9.2011.doc"a obsahuje seznam Občanských poraden v ČR. Občanské poradny jsou právě ta zařízení, která jsou schopna poskytnout dlužníkovi bezplatně základní poradenství a případně návod, jak dále při řešení dluhového problému postupovat.

Přílohy