Balíček zaměstnanosti mládeže

25.04.2013

Praha, 8. schůze Senátu


Návrh doporučení Rady o zřízení záruky pro mladé lidi (Tisk EU č. N 014/09)

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Vytvoření rámce pro kvalitu stáží - Druhá fáze konzultace se sociálními partnery na evropské úrovni podle článku 154 Smlouvy o fungování Evropské unie (Tisk EU č. K 015/09)

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Zapojení mladých lidí do zaměstnání (Tisk EU č. K 016/09)

čas 15:37:53 - 15:40:41:

Vážený pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, bývalí učitelé se rozmluvili, včetně mne.

Řeknu k tomu jenom jednu věc, o které si myslím, že je docela důležitá a hrozně ji podceňujeme. A to je, že si myslím, že z různých důvodů dnešním mladým lidem je z hlediska jejich budoucnosti poskytován nesprávný, nejasný nebo nepravdivý obraz toho, co je čeká. A kromě jiného je to způsobeno i tím, že začínají mít nebo často mají pocit, že přesto, i když se nebudou snažit, se někdo o ně postará.

Vím, že to je věc, která se říká těžko a není populární, ale skutečně si myslí, že základní věcí, kterou by se děti měly dozvědět, a čím dříve, tím lépe, je – pokud hledáš pomocnou ruku, tak tu první máš na konci své paže. To řekl T.G. Masaryk, to není můj citát. A pokud my nedokážeme přinutit buď v rámci školského systému nebo rodinné výchovy studenty a mladistvé přistupovat k dalšímu životu a ke své budoucnosti tak, že se podívají kolem sebe a sami si rozmyslí, kde je perspektivní zaměstnání a kde není, tak to žádnými nařízeními, směrnicemi a dalšími věcmi nezvládneme.

Jediná možnost, jak to zvládnout, je, že dokážeme ve spolupráci s rodinou a naším vzdělávacím systémem vychovávat mladé lidi tak, aby si uvědomili, že kromě jiného je jedna věc, kterou musí mít po té škole jako schopnost, to je, že si dokáží správně vybrat, co budou dál dělat, tak aby uživili sebe, případně svoji rodinu. A pokud se naučí správně si vybrat, tak všechno ostatní už nemusí úplně fungovat a celkově to fungovat bude. Pokud jim budeme říkat, že se nemusí o sebe starat, že to není jejich odpovědnost, aby si správně vybrali svoji budoucnost s tím, aby se pak uživili, tak všechno ostatní naopak fungovat nebude.

Já se omlouvám, že takovéto triviální věci jsem tady teď říkal, ale zdá se mi, že ve světle všech desítek, dvacítek, stovek stran, které si každý z vás mohl přečíst v rámci těch sdělení a směrnic EU, na to začínáme nějak zapomínat. Upozorňuji, že pokud na to zapomeneme, tak nám EU ani nikdo jiný nepomůže. Děkuji.

Přílohy