Energetický plán do roku 2050

14.06.2012

Praha, 23. schůze Senátu


Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů - Energetický plán do roku 2050 (Tisk EU č. K 133/08)

čas 15:04:25 - 15:05:08:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, děkuji za slovo. Potvrzuji slova garančního zpravodaje pana senátora Škalouda.

VUZP se zabýval sdělením Komise Evropského parlamentu 28. března 2012. Přijal usnesení, které bylo v téměř totožném znění, nebo velmi obdobném znění zapracováno do usnesení, které tady přednesl pan garanční zpravodaj. Z tohoto důvodu za náš výbor žádné jiné usnesení nenavrhuji. Děkuji garančnímu výboru za spolupráci.

čas 15:16:42 - 15:20:13:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Já musím jenom stručně reagovat na některé věci, které tady byly řečeny ohledně sdělení, ke kterému máme přijímat usnesení. První teze, která tady byla vyslovena, že to sdělení, ten energetický plán je jasnou cestovní mapou. Prosím vás, ten energetický plán není jasnou cestovní mapou, protože sám o sobě nabízí celkem 5 + 2 scénářů a jediné co dělá je, že vymezuje poměrně široký koridor toho, jak to do budoucna s naší energetickou bezpečností a energetickým zajištěním bude. A říká, že vlastně to, čemu se musíme věnovat, je energetická účinnost, jak tady o tom mluvil pan ministr, obnovitelným zdrojům energie, jaderné energie a případně ukládání CO2. Jak toto smícháme, dnes nikdo neví a v samotném sdělení se dočtete, že předvídatelné scénáře i podle vizionářů z EU lze dělat nejvýše do roku 2030. Nejvýše do roku 2030! Je to přímo v tom sdělení napsáno.

Druhá moje poznámka se týká jaderné fúze, tokamaků a dalších zařízení. To, že jsme blízko zvládnutí jaderné fúze, si už myslíme 60 let. Takže já bych se na to tak nespoléhal. Ten problém bude zřejmě trochu složitější, než to na první pohled vypadá. To, na co se podle mého názoru musíme spoléhat, je to, co máme dneska k dispozici a co umíme. Což je jaderná energetika, což je na poměrně slušné úrovni existující, erudované zázemí a což je naše významná a důležitá centrální poloha v rámci Evropy. Na tyto věci upozorňuje navrhované usnesení a já velmi prosím, abychom ho přijali, neboť bych řekl, že je i docela významnou zprávou pro EU, pro Evropskou komisi, protože upozorňuje ještě na jednu důležitou věc, to je, že všechny plány, které EU má, by měly být závislé také na tom, jak se budou chovat ti, co jsou kolem nás.

Bylo by velkou chybou, pokud bychom přijali nějaký plán a nějaký směr a nebyli ho ochotni měnit podle toho, jak se okolo nás mění energetická politika a případně energetické směřování jiných oblastí, např. Asie nebo Afriky. Děkuji za pozornost.

Přílohy