Energie 2020: Strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energii

03.03.2011

Praha, 5. schůze Senátu, čas 10:24:50 - 10:32:00


Praha, 5. schůze Senátu

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů - Energie 2020: Strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energii (Tisk EU č. K 011/08)

čas 10:24:50 - 10:32:00:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já bych se možná trošku vrátil k některým usnesením, která navrhuje výbor pro záležitosti EU právě v kontextu s tím sdělením, o kterém mluvil pan ministr. První věc, kterou nevím, jestli si všichni uvědomujeme, a je to podle mě velmi důležité si to uvědomit, je, že tímto sdělením Evropská komise dle mého názoru se jednoznačně přihlašuje k tomu, že bez jaderné energetiky nelze cíle EU v rámci jejích energetických cílů uskutečnit. Je to jasné sdělení, když to čtete, je tam jasně napsáno. Je moc dobré, abychom si to uvědomili, zvláště v okamžiku, kdy budeme z některých míst EU potom slyšet jiné hlasy.

Tady je sdělení Evropské komise, které říká, že bez jaderné energetiky se EU neobejde, neboť jaderná energetika je ze dvou třetin zdrojem bezuhlíkových emisí. To znamená, je to dvoutřetinový bezuhlíkový zdroj a není možné bez něj existovat. To je moje první poznámka. A souvisí právě s bodem II/5 výboru pro záležitosti EU, kde se výbor dle mého názoru právem ptá, a já si myslím, že by se měla ptát i ČR, zda bude v této strategii širší, jasnější podpora jaderné energetiky, protože to přihlášení je tady, řekl bych ne implicitní, ale explicitní.

Druhá věc, která se týká návrhu usnesení 2/I našeho výboru, je záležitost, která se týká právního rámce, který je dán zejména strategií EU 2020 a do jisté míry, jistým způsobem nás zavazuje k tomu, abychom snížili své uhlíkové emise o 20 % do roku 2020. Řeknu jednu věc, která je v materiálu také zmíněna, ale týká se limitu až nad 20 %. To je, že si myslím, že lze na tento rámec přistoupit pouze v případě, že se tak budou chovat i ostatní globální ekonomiky.

Nedovedu si představit, že budeme snižovat uhlíkové emise a zároveň čínská nebo americká globální ekonomika toto činit nebudou. To je z hlediska naší konkurenceschopnosti sebesmrtící počínání, kdy potom můžeme už jenom čekat, kdy ten, který – na úkor našeho snižování - bez problémů své uhlíkové emise zvyšuje, nás potom ekonomicky sežere. V tomto směru znovu nabádám vládu ČR, aby trvala na tom, pokud se pustíme do snižování uhlíkových emisí, tak jedině v tom případě, že tak budou činit i další globální ekonomiky. Pokud tak činit nebudou, jsem toho názoru, že není možné přistoupit ani na těch 20 %. Není to možné, je to pro nás situace naprosto nepřijatelná. V tomto dokumentu si můžete přečíst, že v současné době elektrická energie ve Spojených státech amerických je lacinější o 21 % a v Čínské republice o 191 %. Tak na tom jsme dneska a vy všichni moc dobře víte, díky tomu, čím vlastně začínal tento Senát, co dělá s cenou elektrické energie dotování obnovitelných zdrojů, díky kterým potom chceme snižovat uhlíkové emise. Nedovedu si představit, že to budeme dělat bez toho, aniž by se k tomu připojily ostatní státy, které ovlivňují světovou ekonomiku. Pokud tak činíme, činíme tak dobrovolně a pácháme – z hlediska své konkurenceschopnosti – ekonomickou sebevraždu.

To souvisí i s biopalivy, s biomasou. Tady – byť v tom nejsem odborník – se velmi hlásím k tomu, abychom se bavili o biomase, biopalivech druhé a třetí generace, a úplně jsme zapomněli na první generaci. První generace – to jsou vlastně produkty, které lze kromě jiného také jíst.

A my v okamžiku, kdy, já nevím, stovky milionů lidí hladoví, tak z toho vyrábíme palivo, což si myslím, že je minimálně primitivní.

Třetí věc, kterou tady chci říci, se týká energetické účinnosti a úspor elektrické energie. Tady na rozdíl od obnovitelných zdrojů si myslím, že je možné postupovat jednostranně, je možné se daleko více než doposud soustředit na energetickou účinnost a na úspory elektrické energie. Vím, že bohužel – a zdůrazňuji bohužel – tak, jak se podařilo organizovat program Zelená úsporám, jsme si prostě velmi dobré renomé neudělali. A přesto jsem přesvědčen, že to je daleko lepší program než program rozšiřování obnovitelných zdrojů. A právě zvyšování efektivnosti využívání elektrické energie nebo obecně energie a úspor je cesta, která si myslím, že je správnou cestou a souvisí i s tím, co zase navrhuje výbor pro záležitosti EU, a to je s rozvojem inovací vědy, výzkumu a dalších věcí, které s tím jasně souvisejí.

Pokud bych měl něčím skončit, tak jestliže evropská strategie do roku 2020 se řídí tím, 20-20-20, tak můj názor je, že ty poslední dvě dvacítky se týkají 20procentního snížení nebo zvýšení energie do obnovitelných zdrojů, 20procentního snížení nebo zvýšení efektivity nebo úspor elektrické energie, tak si myslím, že by to nemělo být v těch závěrečných dvacítkách jedna ku jedné, ale že by ČR měla v zásadě trvat na tom, abychom více spořili a více a efektivněji využívali energii a méně se soustředili na obnovitelné zdroje, a to zvláště pak v případě, když to ostatní nedělají. Děkuji za pozornost.

Přílohy