Inkasní místo

08.12.2011

Praha, 14. schůze Senátu


Návrh zákona o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů (Tisk č. 240)

čas 15:53:53 - 15:56:48:

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem poslouchal pana senátora Drymla, tak jsem vzpomínal na vyjádření jednoho klasika, který řekl: Řekni slovo přítel kolikrát chceš, přítelem se staneš až se podle toho začneš chovat. Co se týká té novely zákona, kterou probíráme, tak si myslím, že situace je poměrně jednoduchá a přehledná. Jediná věc, která platí je, že Poslanecká sněmovna změnila novelu tak, že je nefunkční. S tím nic nenaděláme, prostě ta novela je nefunkční a nemůže v této podobě zůstat, protože kdyby se tak stalo, tak by nikdo nedostal nic a peníze by nenašly adresáta.

Druhá věc, která platí je, že to může opravit Senát tím, že přijme pozměňovací návrh. Ten pozměňovací návrh může Senát přijmout pouze v případě, že pro něj bude hlasovat alespoň několik senátorů sociální demokracie a nebo tak, že proto budou hlasovat všichni senátoři sociální demokracie a pak už nemusí nikdo další. Jinými slovy to znamená, že je potřeba se na té věci dohodnout a uvědomit si to.

Třetí věc je, že poté, co bude přijat pozměňovací návrh, pokud se tak stane, tak o tom bude rozhodovat sněmovna a pokud chceme, aby se něco změnilo, tak to musí být uděláno tak, aby ona také pro to mohla hlasovat. To znamená, to jsou tři podmínky, které máme před sebou a buď se s tím vyrovnáme jako lidé, kteří chtějí, aby vzniklo něco co má smysl a co pomůže státu a obcím, anebo se s tím vyrovnáme tak, že každý si bude prosazovat to své a pak se může stát, že to zůstane jak to je a to je špatně. Protože já z tohoto místa bych chtěl za sebe a věřím, že i za některé své kolegy podpořit návrh, který prošel dvěma významnými výbory, jednak výborem pro hospodářství, jednak výborem pro územní rozvoj a je to vlastně názor z dílny ministerstva financí pana senátora Víchy, paní Paukrtové a dalších. Pojďme to udělat tak, že pro tento návrh budeme hlasovat. Uvědomme si, že dneska platností těch jiných věcí, které zákon obsahuje, dochází k časovému posunu, ale ten se také dá efektivně využít a pojďme debatu skončit a pomoci tomuto státu k věci, která nejenže Senát na poměrně dlouhou dobu dopředu zaplatí, ale bude užitečná pro samotný stát a pro naše obce.

Přílohy