Komentovaný pořad jednání ER

17.06.2015

Praha, 9. schůze Senátu


Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 25. - 26. června 2015 (Tisk č. 83)

čas 16:25:18 - 16:28:28:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já mám 3 dotazy na zástupce pana premiéra, s tím, že si neodpustím vás informovat, že podle mých záznamů pan premiér nastolil pravidlo, že sem 3 – 4x nepůjde a pak přijde. To znamená, zatím mu to vychází z hlediska našich zasedání tak, že vždycky 3 – 4x nejde a pak tedy milostivě Senát navštíví.

Co se týká mých dotazů, tak 2 se týkají migrace. Ten první se týká sdělení, že na jednání Evropské rady by Česká republika měla podporovat přijetí systémových řešení, která důsledně zasáhnou proti organizátorům nelegální migrace. Že by v tomto směru měla vystupovat aktivně. Tak jsem se chtěl pana premiéra zeptat, jaká ta systémová řešení případně Česká republika, a zda nějaká, bude navrhovat. Případně jsem chtěl poprosit o jejich konkrétnější popis.

Druhý dotaz, který jsem měl připravený v oblasti migrace, je rozpor mezi prohlášeními vlády, naposledy pana ministra Chovance, a hlasováním některých europoslanců, kteří jsou z koaličních stran, zatímco vláda poměrně jednoznačně odmítá stanovení kvót, tak europoslanci z vládní koalice v Evropském parlamentu naopak stanovení kvót podpořili. Tak jsem se chtěl zeptat, jak si máme tuto ambivalenci vysvětlovat, zda a co z ní lze třeba vyčíst.

Třetí a v tuto chvíli moje poslední otázka se týká bezpečnostních otázek. Navazuje na zprávu, že vláda České republiky v zájmu chování schengenského prostoru podporuje v současné podobě ty vnější hranice, aby nedocházelo uvnitř toho schengenského prostoru ke kontrolám. V tomto směru hodlá, řekněme, i nastolit nějakou intenzivnější spolupráci. Takže jsem se chtěl zeptat, jakým způsobem a jak, příp. jakými konkrétními návrhy bude vláda České republiky na jednání Evropské rady podporovat lepší ochranu té schengenské hranice, hranice schengenského prostoru, protože je to velmi důležité, zvláště v případě, když se dozvídáme, že vláda nepočítá s tím, že jakkoli jde k dalším nějakým omezením uvnitř schengenského prostoru z hlediska prostupnosti státních hranic, docházelo.

Děkuji za pozornost.

Přílohy