Konvergenční program 2015

23.07.2015

Praha, 10. schůze Senátu


Konvergenční program České republiky aktualizace duben 2015 (Tisk č. 73)

čas 16:55:21 - 16:57:09:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já na rozdíl od paní kolegyně Vrecionové nebudu počítat s tím, že by mě pan ministr spravedlnosti z hlediska informování o konvergenčním programu mohl uspokojit. Ale přesto tady několik věcí řeknu.

Před začátkem volebního období této současné Poslanecké sněmovny jsme všichni viděli všude takové velké billboardy, tam byli chlapci, zejména chlapci, někdy i dívky v bílých košilích, říkali: Makáme. Budeme to dělat jinak. Už to tady konečně vymeteme a zařídíme a uděláme atd. Dneska ten jejich největší guru není v práci! Já nevím, co dělá, ale měl být tady, v horní komoře Parlamentu České republiky. Měl tady s námi pracovat. Nevím, co by se dělo ve firmě, kdyby manažer, který má odpovídat na základní dotazy lidí, kteří společně s ním připravují základní směrnice pro fungování té firmy, nepřišel do práce a nechtěl se bavit s těmi lidmi o tom, co je jedním ze základních programů a jedním ze základních pilířů této republiky, co dokonce je odesláno už do Bruselu.

Pro média, zejména pro Mladou frontu DNES a pro Rádio Impuls a další, pan Andrej Babiš, ministr financí, není v práci a nemaká! Nevím, co dělá, kde dělá, co má důležitějšího na práci, ale tady není, měl tady být. Neplní své volební sliby. Stejně jako to dělá v mnoha dalších věcech.

Takže, prosím vás, doufám, že to zítra někdo napíše. (Smích v sále.) Nebo řekne.

čas 16:57:11 - 16:58:47:

Takže nevím, jak se řídí firma, zřejmě na porady firem manažeři nechodí, zřejmě to všechno je ještě úplně jinak, než já jsem měl tu představu. Zejména si myslím, že to bude jinak.

A teď jsem měl ještě připraveno také spoustu dotazů, jak jsem říkal, pane ministře, nepočítal jsem s tím, že mě uspokojíte, tak jenom upozorním na to, že je překvapivé, že struktura výdajů z roku 2013 je velmi podobná struktuře výdajů, kterou prosazuje, resp. plánuje tato vláda v roce 2018, ačkoli to chce dělat všechno jinak. Tou strukturou výdajů myslím, kolik se dá na sociální věci atd.

To znamená, buď to předtím také bylo celkem v pořádku a není na té struktuře výdajů co měnit, nebo je to nějaké takové divné. Já nevím, proč je to divné, neočekávám od vás odpověď na mou otázku.

Potom je tam ještě jedna věc, která by mě zajímala. Ten konvergenční program byl odevzdán do Bruselu. To znamená, předpokládám, že to, co je tam napsáno, by mělo i platit. Zaznamenal jsem, že se počítá i s tím, a já bych se za to velmi přimlouval, aby v rámci rozpočtového určení daní byly dorovnány i ztráty obcí. S ničím takovým ten konvergenční program nepočítá. Možná, že to v tom programu není, ale přesto to uděláme. V tom případě zase ty věci budeme dělat jinak, než se dělat mají. Ale možná to je ten nový styl těch pánů v bílých košilích a bez kravat.

Děkuji.

čas 17:13:33 - 17:16:20:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já jenom takové tři poznámky. Ta první, jak jsem pochopil, tak někteří zástupci sociální demokracie se rozhodli, že zastoupí pana ministra Babiše, doufám, že jim to bude nějak sociálně kompenzovat. Já jim za to děkuji a vážím si toho. Přesto trvám na tom, že to neznamená, že pan Andrej Babiš není v práci. Jedině že by objížděl finanční úřady a oznamoval starostům, proč je ruší, to bych možná ještě pochopil, pokud by přímo s nimi vešel do osobní komunikace a vysvětlil, že v rámci konvergenčního programu a úspor v oblasti financování státní správy je potřeba zrušit 21 finančních úřadů např. v Aši, nebo Bohumíně, nebo v Telči, nebo v Pacově, nebo Náměšti, nebo dalších, já nevím, kolika obcích s rozšířenou působností. Takže to je ta moje první poznámka.

Druhá – prostřednictvím pana předsedajícího – k panu senátoru Štěchovi. Pane předsedo, mám pocit, že v té bibli není – podle skutku poznáte – ale po ovoci poznáte je. Aby ovoce mohlo vyrůst, buď by to mohl být strom poznání, nebo strom života, nebo ještě nějaký úplně jiný strom, tak je potřeba ho zalévat a pěstit, potom musí nějakou dobu kvést, to jsou právě ty životní cykly a ty ekonomické cykly. A pokud bychom dneska to brali tak, že v podstatě když vládne sociální demokracie, zejména potom když vládne s ANO, že je to všechno lineární, jak pan Žaloudík dneska říkal, tak to lineární není. Ale kdybychom to brali, tak budete mít pravdu pouze tehdy, když za rok bude HDP růst rychlostí 7 % nebo 8 %. Pak to bude pravda. Pokud to budou pořád 2,5 %, tak to nebude pravda. A to, co tady říkáte, je spíše zbožné přání. Možná to souvisí s tím stromem. A není to pravda a já jsem pevně přesvědčen o tom, že to nebude za rok 5 nebo 6 %, rychlost, kterou poroste naše ekonomika, že skutečně to je normální, standardní ekonomický cyklus. Vaše vláda, nebo vláda, na které se podílíte, má to štěstí, že se zrovna dostala do toho vrcholu. Možná jste ten vrchol maličko ovlivnili, jeho amplitudu, ale rozhodně to není tak, že byste tu amplitudu vy vyvolali. Tak to prostě není.

Takže to jsou dvě věci, které jsem chtěl říci. Děkuji za pozornost.

čas 17:22:28 - 17:23:49:

Vážený pane předsedající, pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Já nejsem vystudovaný ekonom, ale dneska se tady trošku baví dva nevystudovaní ekonomové. Přesto se těmi věcmi poměrně podrobně zabývám. Samozřejmě, že ta míra toho úspěchu a míra té ekonomické prosperity v případě toho, že odezní hospodářská krize, je úměrná tvrdosti jejich opatření, které byly učiněny. Pokud se bavíme o nějaké politické chybě Nečasovy vlády, tak to je, že šetřila příliš tvrdě. Což znamená, že potom bylo možné, aby opozice získávala laciné body na tom, že někteří šetří méně, tím pádem potom že se jim vede lépe. Ale samozřejmě dneska mají nižší ekonomický růst, než máme my, protože nešetřili tak tvrdé. To je celé, to je jednoduché. To je pořád jedna ekonomika a ta sinusoida s různě velkou amplitudou.

Pořád to nic neříká o tom, že by tato vláda byla geniální, že by zajišťovala 3procentní růst, příští rok 6procentní a potom 9procentní a na konci svého období 12procentní. Na to se obzvláště těším.

Přílohy