Návrh směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na ŽP

15.08.2018

Praha, 17. schůze Senátu


Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí (Tisk EU č. N 154/11)

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 14:31:28 - 14:39:11:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové. Na úvod chci poděkovat a pochválit zejména naše města a obce za to, jakým způsobem se daří organizovat sběr odpadů a třídění odpadů, protože jak tady již naznačil pan kolega předseda Senátu Štěch, patříme skutečně k naprosté špičce z hlediska sběru odpadů a třídění odpadů. A patříme k této špičce, aniž bychom měli přijatu řekněme nějakou evropskou směrnici. Rovněž tak musím pochválit, nebo rád pochválím i ministerstvo životního prostředí za to, že se podařilo například vyjednat s těmi obchodními řetězci, které igelitové tašky nedávají zdarma, ale že se musí kupovat, což vedlo k významnému snížení jejich používání, a opět to považuji za správný krok, stejně jako mnoho dalších aktivit, které řekl bych dobrovolně a bez nějaké regulace začínají v České republice fungovat.

Proto je určitou otázkou, jestli přistoupit k regulaci a případně, jakým způsobem k další regulaci, resp. k urychlení nevyužívání jednorázových plastových výrobků přistoupit.

Nebudu možná překvapivě tady proti tomu, abychom nezaváděli žádnou regulaci. Na druhé straně bych si dovolil položit několik dotazů a také zároveň vyzvat k určité obezřetnosti, až budeme transponovat evropskou směrnici.

Nejprve k dotazům. Pana ministra bych se zeptal, protože jsme se o tom bavili i na některých jiných fórech, jakým způsobem jednak máme zajištěnu recyklaci odpadů. Mám na mysli zejména plastové láhve. Před nedávnem jsem viděl, jak se vytříděné plastové láhve – viděl jsem fotografii – sypou na skládku, aniž by se s nimi cokoliv dalšího dělalo a aniž by se recyklovaly. A potom je vlastně otázkou, jestli se celá snaha například měst a obcí a občanů České republiky nemíjí účinkem.

A další můj dotaz je, jakým způsobem ministerstvo do budoucna právě recyklaci a další druhotné využívání odpadů je připraveno podporovat, protože si nemyslím, že je správná situace, kdy vlastně říkáme, že jsme schopni se odpadu zbavit tím způsobem, že ho vyvezeme do třetích zemí, ať je to už Čína nebo některé jiné, neboť tam může třeba dojít k tomu, že odpad je využit způsobem, který znečistí životní prostředí. A myslím si, že toto rozhodně nechceme.

Můj hlavní dotaz tedy je, jakým způsobem jsme připraveni se vypořádat s nároky na recyklaci, případně třeba i nějaké jiné využití zl hlediska zisku tepelné energie atd. A zajímá mě také, co se děje s vytříděným plastem, který dneska máme ve velkém množství. A moje informace jsou takové, že je problém s jeho odbytem.

Ještě předtím, než vyslovím obavy, chci také poděkovat našemu výboru pro záležitosti Evropské unie za řekl bych velmi vyvážené usnesení, kde jednak upozornil na to, že Evropa není tím největším znečišťovatelem. A je tam také jasně zdůrazněno, že je potřeba se starat i o recyklaci, a to nejen na úrovni České republiky, kdy nám o tom snad pan ministr něco poví, ale i na úrovni Evropské unie.

Pokud bych měl něco zásadního evropské směrnici vyčítat, je to právě to, že se vůbec o podpoře nějaké recyklace a nějakého dalšího zpracování či využití jednorázových plastových odpadů nezmiňuje, což si myslím, že je velká chyba, kterou bychom měli připomínkovat a měli bychom ji na úrovni Evropské unie napravit.

Co se týká mých obav, tady dopředu, třeba i proto, abychom potom pro naše české zákony, kde bude provedena transpozice, mohli zvednout ruku, chci poprosit, abychom nebyli papežštější než papež a abychom s vaničkou nevylévali i dítě, to znamená, abychom skutečně při transpozici mysleli na to, že mohou existovat situace, kdy opravdu není úplně nejvhodnější stoprocentně používání některých jednorázových výrobků zakázat, protože by to třeba velmi znesnadnilo dodržování hygienických předpisů, nebo naopak velmi významně organizaci některých akcí prodražilo, včetně zvýšení znečištění životního prostředí, které by bylo vyvoláno tím, kolik energie atd. se spotřebuje na to, aby se tam některé nejednorázové výrobky mohly používat.

Velmi prosím, aby při transpozici do našich českých právních předpisů bylo myšleno i na to, že mohou existovat situace, kdy se i bez jednorázových výrobků neobejdeme a že by měla být i možnost je potom použít, protože to pro nás všechny je paradoxně ekologičtější než trvat za každou cenu na tom, aby používány nebyly. Zrovna tak se to může týkat některých bezpečnostních důvodů, kdy všichni víme, že třeba v O2 areně nedostanete žádnou plastovou láhev s víčkem, protože z bezpečnostních důvodů, aby nemohly být tyto plastové láhve házeny zavřené na led, se dávají bez víčka, aby láhev naplněná vodou nemohla být jednoduše vržena třeba na plochu, kde se hraje. A zase, když to přeženu, aby náhodou někoho nenapadlo při transpozici napsat, že se víčko v žádném případě nemůže utrhnout, protože v tom okamžiku, když se nebude moci víčko utrhnout, dojde najednou k tomu, že budou-li bezpečnostní problémy v případě některých fotbalových a jiných zápasů. Čili upozorňuji na to o transpozici opravdu přemýšlet, abychom neudělali nějaké zásadní chyby.

Tolik moje řekněme celkem neutrální až spíše příznivá řeč k navrhované směrnici.

Poslední je jenom reakce na pana předsedu Štěcha a na vatové tyčinky. Jsem přesvědčen, že tato věc už je vyřešena v návrhu usnesení výboru pro záležitosti Evropské unie, kde v bodě II. a) je napsáno, že – když to schválíme – podporujeme zákaz vyjmenovaných plastových výrobků na jedno použití, u kterých existují dostupné a cenově přijatelné alternativy vyrobené z udržitelných materiálů, jak tady paní kolegyně Chmelová říkala, že v případě vatových tyčinek už tomu tak je. Já jsem dokonce už toto opatření ve své rodině na základě výzvy paní kolegyně Chmelové zavedl a už nebudeme kupovat vatové tyčinky, které mají plastové tělo, ale budeme se řídit tím, co tady říkala paní kolegyně Chmelová.

Tolik ode mne. Děkuji za pozornost.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 14:59:54 - 15:00:46:

Vážený pane předsedající, pane ministře. Já jen doplním pana kolegu Valentu. Já chci upozornit, že my jsme na ten problém upozorňovali, že nastane, že tady budou tisíce, statisíce Bag-in-Boxů z umělé hmoty, které se budou hromadit. Bude je potřeba likvidovat. Nikdo na to tenkrát nereagoval a pro tu regulaci jsme tady v Senátu hlasovali. Tedy vy jste tady v Senátu hlasovali, abych to řekl správně. Zrovna tak jsme upozorňovali na to, dokonce jsme měli i možnost to ukázat, že do toho Bag-in-Boxu je nazpátek možné nečerpat víno, stačí, když se to pustí naopak čerpadlem atd. To všechno se ukázalo, to všechno platí. Čili jen opakuji to, co jsem říkal já, s tou regulací velmi obezřetně. A jen v krajních případech, kdy to je úplně jasné, že to je potřeba, že to zásadním způsobem narušuje některé další soubory nebo vyloženě ohrožuje naše zdraví. Děkuji.

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 15:04:34 - 15:05:15:

Vážené kolegyně, kolegové, spíš jen faktická poznámka. Na vinařský zákon máme rozdílné vzpomínky. To je jedna věc. Druhá – zejména pro pana kolegu Czernina – je to překvapivé, ale je to tak, že my dneska třídíme lépe plastové lahve než Německo, které má plastové lahve zálohované. Takže pozor na to. Opravdu pozor na to, abychom nařídili zálohování plastových lahví, čímž se dostaneme k tomu, že je začneme třídit hůř, než to děláme dneska, protože popelnici máme každý za rohem. Zatímco když se musí s plastovou lahví někam do obchodu, tak najednou končí úplně někde jinde, protože lidi se mají hodně dobře.