Novela exekučního řádu - senátní návrh

13.05.2015

Praha, 8. schůze Senátu


Návrh senátního návrhu zákona senátora Zdeňka Škromacha a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 331)

čas 15:34:46 - 15:38:28:

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Já jako jeden z předkladatelů toho komplexního pozměňovacího návrhu zkusím naplnit poslání podrobné rozpravy, byť pokud se někde maličko odchýlím, tak vzhledem k tomu, co tady zaznělo od kolegy, který mluvil přede mnou, tak snad to bude mně umožněno.

Já jenom k tomu podání komplexního pozměňovacího návrhu, kromě toho, že bude přečten, což tedy udělal pan kolega Nenutil, je možná nutné říci i několik věcí, které jsou důvodem toho podání a důvodem toho pozměňovacího návrhu, jaký má smysl.

Zaprvé musím připomenout, že kdyby nebylo komplexního pozměňovacího návrhu pana senátora Nenutila a mého, tak bychom tady byli ve stejné pozici jako před těmi 90 dny, neboť předkladatel toho pozměňovacího návrhu, resp. senátního návrhu zákona, byť mu Senát velmi zásadní většinou sdělil, že by bylo dobré, aby ten zákon nějak upravil, neučinil vůbec nic. Předkladatel zákona je pan místopředseda Škromach.

To znamená, protože hrozilo, že budeme hlasovat o tom samém znovu, byť jsme to už jednou odmítli, vznikl komplexní pozměňovací návrh, který dle našeho názoru a dle toho, jak ty diskuse probíhaly, odstraňuje některé nedostatky, které tady byly explicitně řečeny na tom našem minulém projednávání. Já si dovolím aspoň na některé z nich upozornit. Tím neříkám, že je dokonalý, ale odstraňuje tady některé věci.

Ten původní návrh totiž zavádí teritorialitu, resp. územní příslušnost, ale zároveň v rámci těch soudních krajů ponechává konkurenci mezi exekutory. A protože ty velké exekutorské firmy mají vlastně svoje instituce, svoje zakotvení v každém soudním kraji, tak stejně ty klientelistické vazby, které jsou dneska realitou mezi oprávněnými a exekutory, by zůstaly a vlastně ta územní teritorialita by nepřispěla k tomu, aby to došlo ke zvýšení pravděpodobnosti toho, že budou exekuce vymáhat slušní exekutoři.

Proto ten současný komplexní pozměňovací návrh mění ten původní senátní návrh v tom smyslu, aby k té krajské teritorialitě ještě přibylo přiřazování exekutorů podle pořadí, které je dopředu dáno, které bude oprávněný, což znamená ten, který je věřitelem, nucen aspoň v té první volbě toho exekutora respektovat.

Takže to je podstata toho komplexního pozměňovacího návrhu. Já z toho důvodu, abychom se nedostali do situace, kdy budeme posílat do Poslanecké sněmovny návrh, který dle mého názoru předložil pan místopředseda Škromach a který je velmi nekvalitní, abychom ho nemuseli předkládat, tak jsem se připojil k tomu pozměňovacímu návrhu a vás chci poprosit, pokud máte zájem na tom, aby se to exekutorské prostředí v naší republice trochu zkultivovalo, ho podpořili.

Děkuji za pozornost.

Přílohy