Novela z. o pojišťovnictví

12.02.2013

Praha, 51. schůze Poslanecké sněmovny


Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 758/ - prvé čtení

Senátor Miloš Vystrčil

Vážený pane předsedající, ctěná Sněmovno, já před vás předstupuji s tiskem 758, což je senátní návrh zákona, kterým se mění zákon o pojišťovnictví. Moje role je poněkud ulehčená, protože v době, kdy Senát vytvářel a přijímal tuto novelu, což bylo někdy v polovině roku 2012, tak nevěděl o tom, že zároveň ve Sněmovně vzniká novela, která snad dokonce byla i koordinována, takže je téměř shodná. Tahle novela, kterou vy jste už projednávali, má číslo tisku 709 a vy jste ji již propustili do druhého čtení a ve druhém čtení je přerušena.

Já vám nyní, protože tak to musí být a je to vlastně procesní předpoklad a předpis, předkládám senátní novelu zákona, která je totožná s tou novelou zákona, kterou vy jste již projednali a propustili do prvního (?) čtení a má senátní tisk číslo 709. Z tohoto důvodu zmíním jenom velmi krátce, že návrh novely se týká zabezpečení financování hasičských sborů jak profesionálních hasičů, tak dobrovolných hasičů, ale zároveň si dovolím říci, že si nemyslím, že je nutné, aby Poslanecká sněmovna ztrácela čas tím, že bude dvakrát projednávat stejný návrh zákona, byť jednou je v podobě poslanecké novely, která mezitím, než jsme ji v Senátu projednali, předběhla tu stejnou senátní novelu. Takže ode mě v tuto chvíli neuslyšíte požadavek na propuštění do druhého čtení, ale zároveň prosím - berte toto mé vystoupení jako sdělení toho, že Senát tuto novelu, která je totožná s tou vaší, ve svém jednání podpořil. Děkuji za pozornost.


Poslanec Pavel Drobil
Poslanec Jeroným Tejc
Poslanec Marek Benda
Senátor Miloš Vystrčil

Já děkuji za slovo. Děkuji, že mi to pan předsedající umožnil dříve, to říkám v uvozovkách, než se o přerušení hlasovalo. Teď ale vážně. Jinak návrh pana Jeronýma Tejce považuji za velmi korektní. Děkuji za něj, protože ten text, který jsem já tady dneska představil, skutečně již jednou ve stejné podobě prvním čtením prošel. To znamená, to, že jste náš návrh odročili, považuji za korektní. Děkuji za to a věřím, že se v rámci druhého čtení, třeba i prostřednictvím komplexního pozměňovacího návrhu podaří najít řešení, které bude dobré pro hasiče a bude průchodné i Senátem. Děkuji za pozornost.

Přílohy