Petice pro korunu

25.02.2015

Praha, 6. schůze Senátu


Petice pro korunu (Tisk č. 292)

čas 16:32:10 - 16:35:43:

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já nevím. Já myslím, že všichni bychom si asi tady přáli, aby se na celém světě platilo jednou měnou, asi nejlépe, aby to byla česká koruna, ale to tak zkrátka není a ani to není možné. A pokud se dneska bavíme o našem slibu v nějakém okamžiku přijmout euro, tak si myslím, že je potřeba si položit otázku, co je a co není fér a co je a co není slušné, protože v případě eura to není jen o tom, že se změnily podmínky, ale je to také o tom, že je tady nějaký způsob chování EU v historii. A ten způsob chování, já se k tomu za chvilku dostanu, jednoznačně, pokud se chceme chovat k našim občanům fér a pokud chceme k našim občanům být slušní, nás vede k tomu, že my bychom měli navrátit právo rozhodnout, zda chtějí, anebo nechtějí euro. Opakuji, říkám navrátit, protože v okamžiku, kdy to právo měli a oni se rozhodli, že euro chtějí, tak měli nějaké povědomí o chování EU. A čeho se dočkali? Maastrichtská kritéria – schválena, nedodržována. Fiskální pakt – schválen, nedodržován. Pak stability a růstu – schválen a nedodržován.

Co dělá EU? My jsme dostali nějakou možnost čerpat evropské peníze na základě operačních programů. Mluvila o tom paní kolegyně ministryně pro místní rozvoj Šlechtová a chovali jsme se jinak, než jsme slíbili. Následně EU v Dohodě o partnerství na roky 2014-2020 nám k čerpání dala kondicionality, podmínky toho, za kterých nám případně peníze vyplatí. Jinými slovy vám říká, jim říká: Pokud se nebudete chovat, jak my chceme a jak jste nám slíbili, my vám ty peníze nedáme. A navrácení práva našim občanům rozhodnout o tom, zda chtějí, nebo nechtějí euro, je jenom o tom, že vlastně se chováme úplně stejně. Říkáme: vy jste říkali, že se k nám nějak budete chovat, že budete dodržovat vyrovnané rozpočty, že budete dodržovat parametry vzhledem k HDP atd., inflační apod., a nyní tomu tak není. A po nás chcete, abychom přesto drželi své sliby. Je to stejné, jako kdybychom se domluvili všichni, že se bude jezdit vpravo, pak polovina začala jezdit vlevo a po nás se pořád chtělo, abychom jezdili vpravo, i když proti nám jede auto. To je přece nesmysl! Tak to nemůže fungovat!

Takže v tomto okamžiku si myslím, že je naprosto v pořádku, pokud se pokusíme, pokud se pokusí naše vláda, pokud ji v tom podpoříme, vyjednat trvalou výjimku a navrátit našim občanům právo se rozhodnout v daném okamžiku, až to bude aktuální, zda chtějí, nebo nechtějí euro.

Přílohy