Petice proti zastavení výstavby silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou

16.03.2011

Praha, 6. schůze Senátu, čas 12:57:48 - 13:01:09


Praha, 6. schůze Senátu

(Tisk č. 383)

čas 12:57:48 - 13:01:09:

Vážená paní předsedající, vážené senátorky a senátoři. K tomu, co tady zaznělo, řeknu několik obecných věcí. První se týká již tady zmiňované superstrategie neboli tzv. green paperu. Kdo z vás ho četl nebo studoval, tak kromě jiného si musel uvědomit, že pokud bychom superstrategii v plném rozsahu realizovali, tak bychom na tom byli v roce 2025 tak, že by to bylo horší než dnes z hlediska stavu komunikací, protože peníze prostě nejsou. A nyní je otázka, jestli budeme hledat řešení pro jeden kraj nebo pro všechny kraje, a nebo je tedy otázka, zda vůbec jsme schopni při udržení současné šíře silniční sítě řešení nalézt.

Pokud k tomu má něco říci ze svého pohledu, tak jedna možnost, jak si významně pomoci, tady existuje, ale byla by k tomu potřeba spolupráce senátorů, poslanců a dalších představitelů politické scény napříč stranami.

My v období 2014 plus budeme mít k dispozici 400 nebo 500 miliard korun, které Evropská unie poté, co my je tam zaplatíme, nám nazpátek bude vracet a bude po nás chtít, abychom realizovali nějaký počet operačních programů.

Pokud dokážeme Evropskou unii přesvědčit, že je potřeba vyrovnávat disparity v tom smyslu, že území ČR je dopravně velmi zanedbáno a je tudíž potřeba ho dostat na úroveň Rakouska, Německa nebo jiných zemí tím, že budeme spravovat silnice, může se nám podařit, pokud s tím budeme souhlasit, že třeba 60 %, 70 % z těch 500 mld. Kč dáme do silnic. A to je jiná částka než 115 mld. Kč, která je uváděna například ve zmíněné superstrategii.

A aby se toto povedlo, potom se musí možná někteří hejtmani, někteří primátoři, někteří jiní ministři smířit s tím, že na své programu, své brožurky, své jiné akce, vzdělávací a podobné, peníze mít nebudou. A my to buď dokážeme a potom nějakým způsobem se v dopravě, kterou si vezmeme jako prioritu, pohneme dopředu. Anebo to nedokážeme a budeme mít všude nějaké peníze a všude jich bude málo.

To je věc, o které také budeme rozhodovat. Byl bych rád, abychom si to při příležitosti dnešní diskuse uvědomili a možná potom tomu nějakým způsobem se konstruktivně přizpůsobili a \"kopali\" více za celou Českou republiku a její silniční síť, než za své lokální zájmy. Děkuji za pozornost.

Přílohy